Търсенето не зависи от това дали има месо в колбасите или няма. Това каза за Агрозона председателят на Съюза на птицевъдите в България д-р Димитър Белоречков във връзка с въвеждането на по-строги критерии за месните храни, за което обяви земеделският министър. Нека не забравяме, че една голяма част от населението на България са пенсионери. “На повечето от тях доходите са много ниски и това е решаващото тук”., коментира експертът.Тези хора не се интересуват от това има ли месо в колбаса. Те са главните консуматори на евтино месо и млечни продукти. За тях няма значение колко процента чисто месо съдържа един или друг продукт. Всичко се определя от цената.
Професорът е категоричен, че процентът на месо , няма да повлияе на търсенето. Друг фактор е, че в колбасите се слагат и повече мазнини, а голяма част от хората пък ги избягват.
По-важната страна на тези критерии е етичната, според професора. Именно честността към клиента и това всеки потребител да знае, че когато купува нещо, то то е истинско и от месо. В част от колбасите на пазара дори се слагат вещества, които са вредни за здравето.
Интересът на хората и държавата тук е обединен – по-малко болни и повече трудоспособни. Проблематичното демографско състояние на страна е такова, че се очаква хората да стават все по-възрастни. Всички действия се правят в една посока, която е правилна, да се подобри здравето на хората, така държавата ще спечели, заключи проф. Белоречков.