Свива се производството на всички сортове тютюн у нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Производството на тютюн в България намалява за всички сортови групи – Каба кулак, Бърлей, Върджин. През 2015 г. у нас са произведени 23 623 тона тютюн, когато са засети 17 хил.ха. През 2016 г. са разсадени 10 хил. ха. Намалява броят на тютюнопроизводителите и причината е, че в България приоритет е преориентирането към отглеждане на други култури, каза Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ 2010 по време на 35-ия Конгрес на Европейската организация УНИТАБ, обединяваща земеделските стопани в сектор „Тютюн“.

По време на конгреса, който ще продължи и утре, 18 октомври, Цветан Филев ще встъпи в длъжност като председател на УНИТАБ, която обединява 100% от производителите на тютюн в Европа.

Броят на тютюнопроизводителите през 2015 г. е 23 хил., 2016 г. са 17 хил. 2016 г. Занижени са цените на всички сортове, така бе и през миналите години, каза още Цветан Филев. Той представи резултати и при производството на ориенталски тютюн, който е гръбнакът на българското тютюнопроизводство. През 2014 г. са отгледани 18 хил.т, 2015 г. над 12 хил. т, за 2016 г. цифрите ще са ясни след края на изкупната кампания.

Основните конкуренти на страната ни – нашите съседи са произвели съответно: Гърция – 22 хил.т, Македония – 25 хил.т, Турция – 60 хил.т са.

Външнотърговското салдо на България продължава да бъде положително и за това секторът има своя принос, каза Георги Ралчев, експерт в Министерство на земеделието и храните.

Скоро не се очаква промяна в законодателството, уреждащо производството на тютюн и тютюневи изделия, допълни той. Секторът има стратегическо значение за икономиката на страната, затова искаме да направим така, че доходът на производителя да се формира така, че той да се гордее със своята дейност, каза още той.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА