Световните цени на месото паднаха през декември

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Според последния доклад за индекса на цените на храните от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН свитото търсене доведе до спад на международните цени на говеждо месо през декември.

Индексът на цените на храните на ФАО (FFPI), публикуван в петък, който проследява месечните промени в международните цени на кошница от хранителни стоки показва, че индексът на цените на месото през декември е спаднал с 1,2% спрямо ноември.

Това е шестият пореден месец, в който е регистриран спад.

Според FAO международните цени на говеждото месо са паднали миналия месец поради по-голямото предлагане на едър рогат добитък за клане в няколко големи страни производителки и „слабото глобално търсене на средносрочни доставки“.

Цените на птичето месо също се понижиха, тъй като доставките останаха стабилни въпреки производствените проблеми поради въздействието на огнищата на инфлуенца по птиците (птичи грип).

Световните цени на свинското месо обаче показаха силен ръст, основно воден от предколедното търсене, особено в Европа.

Като цяло през 2002 г. индексът на цените на месото на ФАО е средно 118,9 пункта, което е с 11,2 пункта повече от 2021 г., което е най-високата средна годишна стойност от 1990 г. насам.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА