Световната продукция на месо ще намалее през 2019 г. за първи път от повече от две десетилетия. Причината е избухването на африканската чума по свинете в Китай, която унищожи милиони прасета. Вирусът започна да се разпространява в страната – най-голям производител на свинско месо в света, а през август 2018 г. властите наредиха клането на болни животни. Оттогава броят на свинете в страната намаля с около една трета, а цената на месото през първите осем месеца на 2019 г. се увеличи с почти 60% до около 4,86 долара за 1 кг.
Според експерти на ФАО, производството на говеда, овце, птици и свине се очаква да достигне 335 милиона тона в еквивалент на тегло на трупове, което е с 1% по-малко в сравнение с предходната година.
Спадът се дължи на очакваното намаляване на производството на свинско месо в Китай с поне 20%, което обикновено представлява почти половината от световното производство. За разлика от тях производството на птиче месо в Китай се увеличава бързо и се очаква да нараства със 17% годишно, докато общото производство на месо в страната ще намалее с 8%.
“Като правило свинското месо представлява повече от една трета от световното производство на месо, 39% за домашни птици и 21% за говеждо месо”, се казва в прогнозата на храните.
Световното производство на птици, което представлява по-голям дял от общото производство на месо от свинско, както и производството на говеждо и овнешко месо, трябва да нарасне през тази година, като най-забележимият растеж се очаква в Аржентина, Бразилия, Европейския съюз и Съединените американски щати.
Предвижда се световната търговия с месо да нарасне с 6,7% през тази година, за разлика от тенденцията на спад, наблюдавана при много хранителни продукти.