Световната организация на фермерите категорично отхвърли лабораторните храни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Организацията призовава за сътрудничество между фермери, изследователи и заинтересовани страни по веригата за справяне с предстоящите предизвикателства, разработване на иновативни практики и предоставяне на устойчиви решения за производство

Световната фермерска организация (WFO), която представлява над 1,2 милиарда фермери по целия свят, зае решителна позиция срещу приемането на лабораторно отгледана храна като алтернатива на храната, получена от работата на фермерите.

„Световната фермерска организация категорично се противопоставя на замяната на отгледаната от фермерите храна с лабораторно произведени храни. Такива заместители отхвърлят работата и приноса на фермерите към устойчивостта и тласкат потребителите към хомогенен диетичен модел, който подкопава традицията, разнообразието, богатството, качеството и уникалността на регионалните хранителни системи по цялата планета“, пише организацията на своя уебсайт.

Световната фермерска организация е асоциация, която обединява национални фермерски организации и земеделски кооперации от цял ​​свят. В скорошен документ за позиция организацията подчертава значението на устойчивото селско стопанство и изразява опасения относно потенциалното въздействие на лабораторно отгледаната храна не само върху безопасността на храните и човешкото здраве, но и върху културното наследство, поминъка на земеделските общности и глобалната продоволствена сигурност.

„Лабораторно отгледаната храна е подкрепена от маркетингови кампании, които засилват мита за по-голяма устойчивост в сравнение със селското стопанство“, отбелязва Световната фермерска организация, добавяйки, че фермерите „твърдо отхвърлят това твърдение, за което няма научни доказателства“.

Аспекти на безопасност

Тази година Организацията по прехрана и земеделие към Обединените нации и Световната здравна организация публикуваха доклад „ Аспекти на безопасността на храните на клетъчно базирани храни “. Световната фермерска организация заявява, че докладът изяснява, че „няма надеждни доказателства за сравняване на клетъчна храна с такава, произведена от фермери“, добавяйки, че „все още има много за разглеждане относно хранителната й стойност и как може да повлияе на човешкото здраве в дългосрочен план”.

По отношение на твърденията за по-малко използване на земя и вода, по-малко емисии на парникови газове и намален риск от зоонози, Световната организация на фермерите заявява, че подобни твърдения все още не са доказани.

кредити, Agrozona.bg

Устойчиво земеделие

Организацията казва, че постигането на устойчивост включва възприемане на различни селскостопански системи, осигуряване на приобщаване и прозрачност и насърчаване на научните изследвания и иновациите, като същевременно се запазва традицията.

„Организацията призовава за сътрудничество между фермери, изследователи и заинтересовани страни по веригата за справяне с предстоящите предизвикателства, разработване на иновативни практики и предоставяне на устойчиви решения за производство, обработка, разпространение и консумация на храни по устойчив начин. WFO силно насърчава критичната роля на иновациите за подобряване на ефективността на „истинското земеделие“, посочват още от организацията на своя уебсайт.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА