Сушата може да свие площите с пшеница за новия сезон

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

На юг от екватора се очаква производството на царевица да се увеличи

Преобладаващите високи цени на пшеницата могат да накарат някои фермери да увеличат площите с пшеница, но нарастващите разходи за суровини биха могли да ограничат разширяването на площите с културата в някои страни, прогнозират от Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO). Условията за засаждане в Европейския съюз са предимно благоприятни, с изключение на Румъния, където постоянната суша забави сеитбата. Засяването напредва със средни темпове в САЩ, но според съобщенията условията на реколтата са малко по-неблагоприятни от година на година поради недостатъчна влажност на почвата. В Руската федерация забавеното засяване в основните производителни райони на Волга и Централен район поради суша биха могли да намалят посевната площ в сравнение с миналата година. В Украйна нивата на влага в почвата са добри, въпреки че ранните индикации сочат вероятно малък спад на заетата площ.

В Южна Америка се очаква производството на бразилска царевица през 2022 г да се възстанови от намаленото си ниво от 2021 г, което отразява очаквано увеличение на площта, обусловено от цените, и благоприятни прогнози за времето. По подобен начин в Аржентина се предвижда заетата площ на царевица през 2022 г да се увеличи, но високата вероятност от намалени валежи през следващите месеци може да повлияе неблагоприятно на ранното развитие на реколтата. В Южна Африка намеренията за временно засаждане сочат умерен спад на площите с царевица спрямо миналата година, допълват от ФАО.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама