Ставките за преходната помощ за тютюн стават ясни на 16 януари

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Предвижда се по време на Консултативен съвет по тютюна да стопаните да научат и кога ще бъде изплатена помощта

Единичните ставки по сортови групи тютюн за килограм суровина ще станат ясни след провеждането на Консултативен съвет по тютюна, който е насрочен за 16 януари 2024 г., съобщи специално за Агрозона Цветан Филев, председател на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ- 2010). „Три са основните неща, които ще обсъдим на Консултативния съвет по тютюн. Първото е да определим единичните ставки по сортови групи тютюн за интервенцията Преходна национална помощ за тютюн за кампания 2023 г. Средствата, които поискахме в размер на 71 млн. лева са гласувани от НС и в рамките на КС ще настояваме за справедливо разпределение на единичните ставки по сортови групи тютюн. Имаме и договорка между трите основни браншови организации от сектор Тютюн НАТ-2010, Съюз на производителите на ориенталски тютюни в България (СПОТ БГ) и Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ) тези ставки да бъдат определени с превес към малките земеделски стопани, каза още Цветан Филев.

Вторият важен за сектор Тютюн въпрос е представянето на индикативния график на ДФ „Земеделие“ относно плащанията на средствата по интервенциите след 31 януари 2024 г. “Ние настояваме да бъдем запознати с графика и кога ще бъде изплатена Преходната национална помощ за тютюн за кампания 2023 г. Би било нормално да се случи до края на март 2024 г.“, коментира още Филев.

Третата важна точка, която ще бъде обсъдена по време на Консултативния съвет по тютюна е представителството на страната ни по време на 10-та конференция на Световната здравна организация – КОП 10 в Панама, на която ще бъде обсъдена Рамкова конвенция за контрол на тютюна.

„Ако има рестрикции, които са заложени като точки, като параграфи в Рамкова конвенция за контрол на тютюна, ние не сме съгласни с тях и като сектор, организиран и като браншово движение на международно ниво, ще бъдем в Панама и ще се противопоставяме срещу всички рестрикции, които СЗО си позволява да приложи срещу сектор Тютюн чрез тази конвенция. Ако на глобално ниво не се справим с такива предизвикателства, след 5 години няма да си говорим за тютюн изобщо в рамките на ЕС, в това число и в България“, категоричен бе Цветан Филев, който е и президент на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB. Предвижда се в официалната държавна делегация по време на конференцията в Панама да бъдат включени в тази връзка представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на земеделието и храните.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА