За периода януари – юли 2019 г. в страната са внесени 172,6 хил. тона пресни зеленчуци и 208,5 хил. тона пресни плодове, което е респективно с 0,1% по-малко и с 11,6% повече спрямо същия период на 2018 г., сочат данните на НСИ. Сред пресните зеленчуци най-значително намаление на годишна база се наблюдава при доставките на домати – с 5,6 хил. тона (9,9%), краставици и корнишони – с 2,1 хил. тона (12,3%) и пиперки – с 2,1 хил. тона (12,7%). По-малко сме яли и вносни гъби, зеле и моркови, допълват от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Внесли сме обаче повече лук и шалот нараства – с 6,6 хил. тона (46,2%) спрямо 2018 г., както и картофи – с 3,9 хил. тона (14,4%).
Най-голям принос за ръста на вноса на пресни плодове през първите седем месеца на 2019 г. имат доставките на ябълки, които се увеличават над два пъти на годишна база, до 41,6 хил. тона, допълват експертите. Основен дял от общия внос на пресни плодове продължават да заемат цитрусовите плодове и бананите с общо 98,7 хил. тона – с 3,6 хил. тона повече спрямо седемте месеца на 2018 г. Сред останалите плодове, внасяни в по-големи количества повишение се наблюдава при импорта на киви, ягоди, череши и сливи (с над два пъти), а намаление – при този на дини, праскови, грозде, круши и вишни.
През първите седем месеца на 2019 г. износът на пресни зеленчуци се понижава с 30,9% спрямо съответния период на 2018 г., до 24,9 хил. тона, а този на пресни плодове – с 10,6%, до 28,9 хил. тона.
Намалението на общия експорт на пресни зеленчуци е основно вследствие на спад на реализираните извън страната бобови зеленчуци – с 10,8 хил. тона (70,8%) и сладка царевица – с 2,3 хил. тона (92,5%). Свиват се и изнесените количества пиперки, тикви и домати, сочи анализ на данните.
Както всяка година, износът на пресни плодове през седемте месеца на 2019 г. представлява предимно реекспорт на продукти, които не се произвеждат в България. Това включва 14,7 хил. тона цитрусови плодове (51% от целия износ на пресни плодове за периода) – с 3,8 хил. тона (20,7%) по-малко спрямо същия период на 2018 г., което е главна причина за редукцията на общия експорт на пресни плодове. Понижение спрямо същия период на миналата година се отчита и при износа на дини, черупкови плодове и праскови. Същевременно, износът на ябълки нараства над четири пъти на годишна база, а този на ягоди, череши и кайсии – от 21,1% до 58,2%.