До 1000 лв глоба, ако предлагате мед със заместител

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

От отдел „Контрол на храните“ на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват проверки за качеството на меда, които ще продължат до 3 януари включително в цялата страна. Те ще се провеждат както в супермаркети и магазини за хранителни стоки, така и на фермерски пазари. Ще се следи най-вече за коректното изписване на наименованието и съдържанието на етикета, състава и произхода. Предишен контрол показва, че най-честите нарушения за изминали периоди били некоректните обозначения на продукти със съдържание на глюкозо- фруктозен сироп – като мед. Изображения, напомнящи на сладкия пчелен продукт, също ще биват приети за нарушаване на Регламента за наименование. Документите, с които меда и медните продукти са били приети в магазините, също ще претърпят контрол.

Обектите, които ще бъдат инспектирани, са избрани предварително, а след края на конкретната кампания в търговските обекти ще започне и друга проверка в производствените обекти, която да следи за това дали съставът на етикета отговаря на истинското съдържание на меда. “Така изцяло ще затворим кръга от проверки” сподели началник сектор в отдел „Контрол на храните“ София Бистра Иванова. Глобите за физически лица ще варират от 500 до 1000 лева, а за юридически лица 1000 до 3000 лева.

От 1 април догодина влиза в сила Регламент, даващ подробни указания за страната на произход на всички продукти, не само на меда. Целта му е да даде по-подробна и коректна информация на потребителите. Дотогава всички производители трябва да приведат в съответствие етикетите си, така че те да отговарят на Регламента.

В София-град, от регулярните проверки за тази година не са били установени продукти с отклонения от нормите и регламентите за съдържание, наименование и произход.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА