Средновековна търновска кухня ще предлагат заведенията във Велико Търново от 9 до 13 април

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Средновековна търновска кухня ще предлагат заведения в старата столица в дните на Международно изложение „Културен туризъм” по инициатива на  Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”, предава dariknews.bg. Ястията, приготвени по  адаптирани исторически рецепти ще са част от менютата на три емблематични за града ресторанта от 9 до 13 април.

Почитателите на кулинарията ще могат да избират различни ястия приготвени с пилешко, заешко, телешко и агнешко месо, както и постни гозби. В рецептите има много подправки, основната сред, които е пашърнака, а в други има ряпа, булгур и каменна сол.

Ястията от епохата на столичния Търноград са издирени и адаптирани от доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра „Стара и средновековна история” в Исторически факултет на ВТУ. Те носят атрактивни имена като „Печено по деспотски” (с агнешки бут), Телешко разсол – Радостта на войника, Столично пиле, Каша от булгур -Спасението на селяка и др. С булгур и прясно мляко е и десертът в средновековното меню, който ще се предлата с мед, петмез, рачел или сладко от горски плодове.

Предстои Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”, със съдействието на местни ресторантьори, да  наложи като марка средновековната търновска кухня и да я превърне в още една от местните туристически атракции.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА