Цената на замразено пиле с ръст от 4,9% за месец

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

През периода 23 – 30 ноември 2022 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната отбелязват разнопосочни изменения на седмична база.

Към края на  ноември 2022 г. средната цена на едро на замразено пиле за страната бележи ръст от 4,9% спрямо нивото отпреди един месец, докато тази на прясно охладено пиле се понижава с 0,7%.

При предлагането на дребно в двата типа търговски обекти като цяло се наблюдава поскъпване на пилешкото месо в рамките на едномесечния период, достигащо до 3% за охладеното пиле в по-малките магазини. Изключение прави средната цена на дребно на охладеното пиле в големите супермаркети, която е с минималните 0,1% по-ниска на месечна база, показват данни да Министерство на земеделието относно цените на пилешкото месо в края на месец ноември.

Цени на едро

На тържищата в страната замразеното пиле се продава на цени от 4,60 лв./кг (София) до 6,89 лв./кг (Силистра). В сравнение с предходната седмица, в четиринадесет области се отчита повишение на ценовите стойности, достигащо до  4,6% в Пловдив, а само в Бургас и Кърджали – понижение, съответно с 0,4% и 2,4%. Това води до увеличение на средната цена на едро за страната с 1,2%, до 5,83 лв./кг.

Най-евтино излиза замразеното пиле в Благоевград, най-скъпо – в Разград

Цените на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 6,99 лв./кг (Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 9,55 лв./кг (Разград). В пет области продуктът поскъпва от 0,6% до 6,3% на седмична база (най-чувствително в Перник и София, докато единствено в Шумен е налице поевтиняване – с 1,2%. Средната стойност за страната е 7,92 лв./кг – с 0,8% над нивото от предходната седмица.

Предлагането на замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия интервал от 6,85 лв./кг (Видин) до 9,25 лв./кг (Русе). Средната цена за страната е 7,98 лв./кг – с 0,4% по-висока на седмична база, вследствие на повишение на цените в Кърджали, Стара Загора и Хасково с по 2,6%.

През последната седмица маржът между цените на едро и на дребно на замразеното пиле е средно 2,09 лв./кг за ГТВ и 2,15 лв./кг за ДТО. Разликата в тази посока е най-висока в София и за двата типа търговски обекта – 3,89 лв./кг за ГТВ и 4,39 лв./кг за ДТО.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини е с 0,8% над отчетената в големите супермаркети.

Цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са средно с 6,6% над тези в големите търговски вериги

Търговията на едро с охладено пиле е в ценовия диапазон от 6,49 лв./кг в Благоевград до 7,76 лв./кг в Бургас. Намалението на цените на продукта в четири области с между 0,9% и 7,2% на седмична база (най-значително в Благоевград) води до понижение на средната стойност за страната с 0,4%, до 7,22 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ се движат от 6,89 лв./кг в Кюстендил до 7,99 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В почти цялата страна се отчитат разнопосочни седмични ценови изменения, в границите от -6,8% (Кюстендил) до +1,4%. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в тези обекти спада с 1,1%, до 7,40 лв./кг.

В по-малките магазини цените на охладеното пиле варират от 7,23 лв./кг в Русе до 8,79 лв./кг в Перник и София. Единствено в Смолян се отчита промяна на цената на седмична база – увеличение с 0,6%, което не променя средната стойност за страната в тези обекти и тя остава 7,89 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини е с 0,67 лв./кг по-висока от тази на едро, като в Благоевград маржът достига до 1,76 лв./кг. В Сливен, Ямбол и Бургас цените в ДТО са с до 0,31 лв./кг под отчетените при търговията на едро.

Цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са средно с 6,6% над тези в големите търговски вериги.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА