Спипаха 46 незаконни прасета в Плевенско

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

7 акта за установени административни нарушения и 46 евтаназирани незаконосъобразно отглеждани прасета в личните стопанства  –  това са резултатите от проведените проверки на екипи на ОДБХ  в 124 населени места в 11-те общини на област Плевен, съобщи по време на заседание на областната епизоотична комисия д-р Лорета Фичева – ЗА директор на ОДБХ – Плевен.

„При обезвреждането на умъртвени животни-болни или били в контакт с болни свине от АЧС – трябва с предимство да се прилагат дейностите, свързани с изгарянето на труповете, на непрегоряла животинска тор, дребен инвентар и други контактни повърхности, като дървени скари за отцеждане на тор. Задължително е стриктно спазване на екологичното законодателство. При невъзможност по някакви причини следва да се пристъпи към загробване.”, каза още д-р Фичева. Тя обърна внимание, че при  извършване на дейността загробване следва да се използавт биоциди, отделящи активен хлор, като същите трябва да се прилагат не само на дъното и повърхостта на ямата, а и на пластове между продуктите и материалите, които се загробват. „Предвид възможността животните да са резервоар или източник на зооантропонози, които е възможно към настоящия момент да не са диагностицирани, е препоръчително използването на дезинфектант с доказано спороцидно действие в концентрации и експозиции, покриващи спороцидния спектър. Задължително е извършването на хигиенна дезинфекция на ръцете, като се препоръчва използването на биоцид на алкохолна основа.”, допълни още д-р Лорета Фичева от ОДБХ-Плевен. От доклада й стана ясно, че собствениците на свиневъдни обекти трябва да използават биоцидни препарати, разрешени по реда на Закона за защита на вредното въздействие на химичните вещества и смеси или по реда на регламент /ЕС/ №528/2012 за продуктов тип 2  и /или за продуктов тип З.

На територията на област Плевен няма новорегистрирани огнища на АЧС както при диви, така и при домашни свине.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА