От няколко седмици пшеницата показва низходяща корекция, прекъсната от кратки периоди на възстановяване на цените. Спадовете се дължат основно на надежди за деблокиране на износа на зърно от Украйна по море, за което обаче има много малка вероятност. Правят се опити за износ на зърно по суша с железопътен транспорт до пристанища, но и в този случай не е толкова просто и бързо, колкото би се искало. Освен това съществува риск Русия да унищожи железопътната инфраструктура от украинска страна.

Важен фактор е и това, че предстои прибирането на новата реколта и в интерес на посредниците, както всяка година, е периодично да понижават цените, за да печелят по-късно. В резултат на това се наблюдава корекция на фондовите пазари. Съдейки по глобалната ситуация, изглежда, че корекцията може да приключи по-рано, отколкото изглежда в момента.

Пшеницата в договора с доставката през септември в петък падна с 1,6 процента на Matif. до 391,50 EUR , като на годишна база котировките са се увеличили с 91,4%. През последната седмица обаче цената на пшеницата е намаляла с 0,1 на сто.

Цената на царевицата на Парижката фондова борса в юнския договор падна с 0,6 процента в петък. и възлиза на 337,50 евро/т , като за последната година се увеличава с 37,2 процента. През седмицата котировките нараснаха с 0,8%.

Цената на царевицата в договор за доставка през юли на Чикагската фондова борса падна с 0,5 процента. и възлиза на 308.85 USD/t, като за последната година се увеличава с 23.9%. През последната седмица котировките се повишиха с 1,5 процента.