Соргото може да дава в пъти повече от царевицата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Вижте как да спечелите от полезната култура

Соргото е култура, чиито площи постоянно се увеличават, тъй като в условията на засушлив климат това сухоустойчиво растение намира все повече стопани, които да оценят преимуществата му.

Соргото е една от най-устойчивите на топлина култури. При отглеждане в умерения сух климат можете и да не поливате и при това да получавате достатъчно високи и стабилни добиви в такива условия, при които цааревицата и много други зърнени култури няма да дадат добра реколта. Освен това соргото използва по-ефективно наличната влага в сравнение с царевицата за зърно, а търсенето на световните пазари е стабилно. По обем производството на сорго заема пето място в света сред зърнените култури. Отглежда се на повече от 40 млн. ха.

 

Има висока продуктивност

Соргото се култивира на всички континенти в зоните с тропически и умерен климат. Малко повече от 40% от обема на производство се използва в менюто на хората от страните от Африка и Азия, където го потребяват във вид на цели зърна, като ориз, във вид на брашно заради липсата му на глутен, а също така и за ферментация за получаването на спиртни напитки.

Ценността на соргото се заключава в това, че културата има висока продуктивност, а също така е универсална в използването си: за стопански и технически цели, както и за храна.

Посевните площи със сорго заемат четвърто място в света след пшеницата, царевицата и ориза. Последните 50 години посевните площи със сорго в света са се увеличили с 60%. Основни производители са САЩ, Нигерия, Индия, Мексико, Судан.

сорго, ССА, Agrozona.bg

Извежда солите от почвата

Соргото е ценна топлолбива култура. Характеризира се с висока сухо- и солеустойчивост. Листата и стеблата на растението саа покрити с восъчен налеп, което понижава изпарението. Соргото расте добре на засолени почви, пр това извежда солите от почвата и прави недостъпните форми на фосфора в по-достъпни, а също така изважда на повърхността леснодостъпните фосфати от дълбочината на земята.

По хранителна стойност соргото не отстъпва на зърнени храни, като царевицата и ечемика. В 100 кг зърна от сорго се съдърат 118-130 хранителни единици, 12-15% суров протеин, 3-4,5% мазнини, 70-80% въглехидрати.

Днес на пазара има няколко вида сорго – зърнено, захарно или силозно сорго, тревисто, метловидно сорго и др.

Ако трябва да се сравни сухоустойчивостта на соргото, то при засушливи условия царевицата ще дава около 1-1,2 т/ха, а соргото при тези условия ще роди до 4-4,5 т/ха.

 

Предшествениците

Съществува неправилно мнение, че соргото не е взискателно към предшествениците си и расте добре след зърнени култури. Като всяка друга култура, соргото също има претенции към тях.Най-добрите предшественици него не се явяват зърнените култури, а всякакви широколистни видове, като слънчоглед, зърнено-бобови, зеленчуци и др.

При избора на предшественик трябва да подбирате чисти от плевели слънчогледови поля, тъй като пониците на соргото в първите 30-35 дни от вегетацията растат бавно и се явяват слаб конкурент по отношение на бурените.

 

Още по темата за култури на новия климаат четете в брой 109 на списание “Агрозона”

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА