Славните фъстъци на Садово – отличен афродизиак и стимулатор на паметта

Агрозона
Агрозона
5 Минути

Столицата на фъстъка – така е известно в цяла България и Балканския регион пловдивското градче Садово. Въпреки че фъстъците са пренесени от друг континент, отглеждането на тази култура се е превърнало в основен поминък за района. Годишно там се засаждат по 10 хил. дка с фъстъци при среден добив от 200 кг от декар.
Сортовете, на които залагат местните производители, са с висока масленост и качество. Засетите площи са само с традиционни български сортове, създадени от Института по растителни и генетични ресурси в Садово и още една частна фирма.
Учените от Института работят целенасочено и усилено по създаване на ранозрели, високодобивни, устойчиви на болести,

с много добри стопански качества

сортове, подходящи за механизирано отглеждане и прибиране.
Най-известните сортове са „Садово“, „Калина“, „Кремена“, „Росица“, „Станко“ и „Цветелина“. Изследвания, проведени преди близо век в региона на Садово, категорично доказват, че когато фъстъците се гледат в условията на нашите географски ширини, достигат реколти двойно по-високи от средните.
В община Садово има изключително голям брой малки и средни земеделски производители, като за 600-700 от тях производството на фъстъци е основно. Средната площ на производител на фъстъци е 8 декара.
Садовският фъстък е разпознаваем по качеството и вкусовите си показатели и по съдържанието на масло, което го отличава от вносния. Има и специфика, по която се разпознават българските фъстъци, а именно белите ивици „шарка” по кожицата на ядката.
Местните сортове се търсят от САЩ, Италия и други държави, тъй като нямат афлатоксини – един от най-големите проблеми при вносните фъстъци от страните в Африка, Азия и Южна Америка.
Вече повече от 40 години нито една от направените от санитарните власти лабораторни проби на български фъстъци

не показва наличие на афлатоксини,

категорични са резултатите от изследванията на сортовете.


През 2013 г. истински фурор сред производителите предизвика новият сорт фъстък от Садово, определян като афродизиак, при това с аромат на печен бадем. Нарекоха го с името на митичния тракийски певец „Орфей”. Ботанически спада към сорто-тип „Валенция”. Не може да се сбърка, тъй като ядките му са обвити в кремаво-бели люспи. Това е единственият бял фъстък, селектиран у нас. Всички останали сортове от Садовския институт са с червен цвят на обвивката. „Орфей“ е с висок потенциал на продуктивност и е устойчив на икономически важните болести, които поразяват фъстъците. От него се получават високи добиви, които надвишават със 17% националния стандарт „Калина”. Ядките са много едри – с маса на 1000 семена 890 г. По този показател те се приближават до най-едрите ядки от Виргинските сортове, отглеждани в чужбина.
Белият фъстък е нискокалоричен. Хранителна му стойност е 601 kcal, срещу 650 kcal при останалите български сортове. Този показател се дължи на заниженото в него съдържание на мазнини. Стабилността на маслото му е по-висока спрямо другите сортове, което понижава възможността от образуване на свободни радикали в организма. Друго ценно качество на сорта е

съдържанието на незаменими аминокиселини.

Те са завишени спрямо останалите сортове с 5-6%. Общото белтъчно съдържание е над 29%. Има високо съдържание на витамини В и Е. Всички тези качества го нареждат сред родните афродизиаци.
Основните сортове български фъстък се славят от десетилетия с  хранителните си свойства. Съдържат витамини от групата А, B, D и Е. В състава им влизат уникални аминокиселини и растителни мазнини, сред които фолиева и лионоленова киселина, биотин и др. Едно от основните преимущества на фъстъка е, че в него няма холестерол, но пък е богат на протеини и растителни мазнини.
Научни изследвания са доказали, че присъствието на фъстъците на трапезата ни спомага за оптималното ниво на захарта в кръвта и освен това нормализира кръвното налягане и понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.


Ползите – Добър приятел на имунната система

Фъстъкът е един от най-добрите приятели на имунната система, тъй като я засилва. Полезен е и в борбата с ежедневния стрес и депресиите. Благодарение на аминокиселината триптофан, която взема активно участие в синтеза на хормона серотонин, малките хрупкави фъстъчета подобряват настроението ни.
Наличието на витамин В3 в състава на фъстъка го прави добър избор, ако искаме главният ни мозък да функционира пълноценно и подобряване на паметта.
Фъстъците съдържат едни от най-ефективните антиоксиданти – фитостероли. Те са способни да забавят и дори постепенно да спрат развитието на злокачествени образувания. Фъстъците са също така естествено средство срещу камъни в бъбреците, подобряват храносмилането и активизират извеждането на токсините от тялото.

Автор: Любомира ТОНЕВА

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА