Слагаме все повече пъстърва на масата за Никулден

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Шаранът си остава традиционната риба за Никулденската трапеза. Все повече обаче българите разнообразяват видовете. В последните години например на 6 декември се купува много пъстърва, коментира за Агрозона Йордан Господинов, председател на БГ ФИШ. Тя успява да се наложи като фаворит номер две за празника. Изборът се разнообразява и в различните краища на страната. На морето например предпочитат морска риба, а около Дунав – видовете, които се срещат там.

Има обаче един не толкова известен факт – като цяло ядем все повече и повече риба. Официалните данни не са правилни, според Господинов. „Ние като производители и търговци, наблюдаваме ръст във вноса, ръст в родното производство и доставките на българския пазар. Не остава непродадена риба“.

Той обаче е категоричен, че трябва да се засили рекламата на рибата. „В страната ни има много програми да рекламираме традиционни храни – мед, вина, пилешко, свинско, но не и риба, която е с много добри качества. 1/3 от пъстървата я изнасяме и всичко отива в Централна Европа. Развитите страни от Централна Европа купуват пъстърва от нас, черни миди, бели миди, рапаните ги изнасяме за Корея, Япония, барбуна за Гърция, калкана за Турция. Това е доказателство за качество.“

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА