Шаранът си остава традиционната риба за Никулденската трапеза. Все повече обаче българите разнообразяват видовете. В последните години например на 6 декември се купува много пъстърва, коментира за Агрозона Йордан Господинов, председател на БГ ФИШ. Тя успява да се наложи като фаворит номер две за празника. Изборът се разнообразява и в различните краища на страната. На морето например предпочитат морска риба, а около Дунав – видовете, които се срещат там.
Има обаче един не толкова известен факт – като цяло ядем все повече и повече риба. Официалните данни не са правилни, според Господинов. „Ние като производители и търговци, наблюдаваме ръст във вноса, ръст в родното производство и доставките на българския пазар. Не остава непродадена риба“.
Той обаче е категоричен, че трябва да се засили рекламата на рибата. „В страната ни има много програми да рекламираме традиционни храни – мед, вина, пилешко, свинско, но не и риба, която е с много добри качества. 1/3 от пъстървата я изнасяме и всичко отива в Централна Европа. Развитите страни от Централна Европа купуват пъстърва от нас, черни миди, бели миди, рапаните ги изнасяме за Корея, Япония, барбуна за Гърция, калкана за Турция. Това е доказателство за качество.“