Сладко от суджук и конфитюр от червено цвекло със синапено семе приготви пред публиката на Коледния биопазар „Произведено във фермата“ пред Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) шеф Виктор Жечев. Според него все повече готвачи залагат на локални продукти, което позволява да се опазва околната среда и да се съхраняват ресурсите на земята. Той предложи на посетителите на пазара да опитат уникалното сладко с биволски биосуджук, който може да издържи в хладилник до 6 месеца съхранение. „Сладкото от суджук може да се поднесе на филия, с паста, дори със солена юфка“, допълни той. За приготвянето на сладкото той използва видоизменена рецепта, която в оригинал може да се предложи с чоризо, но поради спецификата на българския салам, шефът добавя и традиционни подправки от българската кухня.
Пред публиката той сготви и картофени рьощи със специални гъби, които впечатлиха всяко небце.
На биопазара пред земеделското министерство можете да намерите разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, биовино, биооцет, биочай, биогъби шийтаке, отгледани върху дъбови, трупи, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя.
Всички фермери и производители са регистрирани по Наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните.