Сладък бизнес завъртян край дървената печка

Кирил Александров
Кирил Александров
6 Минути

Биоразнообразието носи приходи, които е трудно да бъдат точно изчислени. Ако в България устойчивото използване на ресурсите все още трудно се свързва с ползите за бизнеса, държави като Швейцария са известни с това, че печелят от природата си. Страната е позната с високото качество на земеделската и животновъдната си продукция и от години „изнася“ концепцията за подпомагащия биоразнообразието бизнес. Благодарение на финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество на посолството на Швейцария у нас и български експерти от Асоциацията на парковете в България (АПБ) заработи едно микропредприятие за производство на сладка от горски плодове, събирани по начин щадящ природата.

Бутиковата „фабрика“ прави 7 000 бурканчета на година

%d1%88
Мая Ангелова произвежда домашни сладка

Бизнесът с домашни сладка на Мая Ангелова и Мариана Живкова от с. Превала, общ. Чипровци, се ражда, когато получават покана да участват в изложение по проект на Местната инициативна група “Западна Стара планина – Копрен – Миджур”. Интересът към техните продукти е толкова голям, че решават да превърнат в бизнес преработката на горски плодове. Кандидатстват за помощ от АПБ и получават 60% за своя проект на обща стойност 30 хил. лв. С парите ремонтират стара хлебопекарна в с. Превала, Чипровци, закупуват оборудване и постепенно организират работата в своята работилница за производство на около 15 вида сладка и сиропи от горски плодове по стари бабини рецепти, без консерванти. Годишното им производство е около 7 хил. бурканчета. „В момента правим 15 до 20 вида сладка, ягода, малина, боровинка, спряхме се на такива, които постоянно се търсят, не толкова като количество, колкото за по-бързо подсигуряване на средства, за да осигурим за стягане на другата част от сградата.“, казва Мариана. По думите й работата е целогодишна: „Като започнахме работа, мислехме, че през зимата ще правим само бродирани торбички като сувенир, но сега постоянно имаме работа“.

Наричат фирмата “Синевка” по наименованието на местна порода пеперуда и от юни миналата година имат разрешително за производство. Работят само двете, варят продуктите на печки с дърва. Мая е специалистът по сладката, а Мариана – по сиропите, включително и от борови връхчета и глухарчета. „Не можем да си позволим да купуваме плодовете, сами си ги берем в Балкана.  Имаме си магазинче пред цехчето в Чипровци. Продаваме всичко. Първо започваме глухарчета и боровите връхчета, пращам и в провинцията, откъдето ни се обадят и поръчат онлайн. После горски и култивирани ягоди, после зелените орехчета, вишните, сироп от бъз се опитваме да правим, миналата година за проба, а тази година масово кайсии и бели череши. Най-много се продават ягодите, боровинките и шипковия мармалад. От миксовете най-търсени, макар че от тях правя най-малко, са горска ягода с горска череша и малини с касис.“, казва Мариана. Мечтата на Мая, която е по-млада от двете и повече се занимава с „средствата и организацията“, е в бъдеще да достигнат до 13 хиляди буркана.

Всичко се продава

%d0%be
Мариана Живкова е партньор на Мая в бизнеса

„Най-трудното е когато дойдат на куп повече количества плодове и за малко време трябва да направим всичко“, казва Мариана и допълва: „Те са много трудоемки, трудно се берат и чистят, но са уникални, имат страхотен вкус.“ По думите й хората търсят целият под в бурканчето. Развили са технология за производство на мед от глухарче. Продуктът е познат у нас, но най-често се използват корените или листата на растението. По рецептата на Мариана обаче се използва жълтият цвят. Билката се бере сутрин до 11 ч. защото етеричните масла са по-силни, а по-късно вече се губи силата на лечение.

Успяват да продадат цялата продукция. “Получихме помощ и по проекта “За Балкана и хората” под формата на реклама, консултации, възможност за безплатно участие на изложения. Без тази подкрепа нямаше да се решим да започнем да се занимаваме с нещо, от което вече се самоиздържаме”, обяснява Мая Ангелова. „Постоянно сме под контрол от агенция по храните, проверяват ни на три месеца, затова гарантираме за чиста продукция и директно наблюдение от швейцарски представители, затова не можем да допуснем нещо което не е добре.“, допълва Мариана.

d3e200458075d493657c8441a5e1430e4114b566e9b25926d9pimgpsh_fullsize_distrДвете жени искат да приготвят баници, пити, да показват на място на туристите как се правят прословутите чипровски кори: „Когато дойде група да направят една кора, да опитат, от другата страна ще има зала за чипровски килими, ще обособим един красив кът.  Корите са вода и сол и брашно, замесва се тестото, оставя се известно време да престои и се разточват с дървена точилка, те се пекат. Ако сложиш едни орехи и плънка от сладка, прекрасни щрудели стават. Планираме края на февруари да сме отворили врати, но ни предстоят ремонти и подготвителни дейности.“, казва Мариана. Мислим тук да се пенсионираме, казва Мариана и от името на Мая.

 Статията е публикувана в списание “Агрозона” брой 62 от месец ноември 2016 г.Още интересни материали за бизнеса и земеделието може да прочетете на страниците на изданието.
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА