Скоро кандидатстването по европроекти може да е изцяло електронно

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Кандидатстването за европейски средства да става изяло електронно по интернет – тази възможност ще разгледа Европейската комисия по предложение на Сийм Калас, бивш заместник-председател на Еврокомисията и ръководител на експертна група на високо равнище. Целта е да се намали бюрокрацията при кандидатстването за европейски средства и по-бедните страни-членки да ускорят темповете на усвояване до 2020 година.

В момента по инициатива на еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу действа работна група, която също препоръчва изпълнителите на европроекти да отчитат фиксирани цени за определени разходи като персонал, застраховки или наеми, без да е необходимо да пазят всяка една фактура за тях, предава БНР.

Страните и регионите, които използват електронни методи на комуникация за опростяване на разходите, имат по голям процент на усвояване, по наблюдения на Калас. „Сега отговорността на държавите става по-голяма. Те поискаха опростени процедури и получиха предложения от нас. Но сега, техните национални одитори трябва още повече да внимават как се харчат парите на европейските данъкоплатци.“, каза Калас.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements