На хранителния пазар се търси от всичко, но, ако има цар на предпразничния пазар, това е шоколадът. Средните му продажби в магазин в страната са нараснали с 8%, съобщават от Асоциация “Активни потребители”. Различните вкусни сладости обаче имат различно представяне. Докато шоколадовите вафли са добавили едва 3% към средните си продажби за магазин, през коледно-новогодишния период шоколадите са купувани със 17% повече, а бонбоните – с 20%. Търсенето на шоколадовите фигури се е увеличило с почти 50%, което определено показва, че те са коледна стока.
Най-много шоколад консумират най-младите
За последните четири месеца на предходната година потенциалът на категорията е най-висок при хората между 12 и 24 години. В края на годината сегментът на 12-18-годишните е с най-привлекателен потенциал. Потенциалът в консумацията на шоколад намалява стъпаловидно от групата на най-младите към тази на най-възрастните. Стойността за групата на 12-18-годишните е 192.7 при база 100, докато при потребителите над 65 години е едва 32. Студентите и учениците са най-важните групи за производителите на шоколад. Жените обичат повече шоколад. Мъжете обаче изяждат по-голямо количество (средно на човек). Шоколадът е идеален за подарък, сплотява хората и ги кара да се усмихват. Хапвайте повече шоколад по празниците – полезен е за тялото и за душата.
Белият шоколад е препоръчителен за дамите. Приготвя се от какаово масло, захар и мляко и съдържа най-малко „вредни“ за фигурата вещества.
Черният шоколад съдържа близо четири пъти повече антиоксиданти от сливите, гроздето, ябълките и ягодите. Богат е на флавоноиди. Ако искате да хапвате полезен шоколад, търсете черен шоколад с до 70% какао.
Ползите от шоколада
– Намалява холестерола. Вече има проучвания, които доказват, че ако хапвате ежедневно по малко шоколад, нивото на лошия холестерол в кръвта ви ще намалее с 10%.
– Полезен е за сърцето. Има категорични доказателства, че няколко парченца шоколад намаляват кръвното налягане. Високото съдържание на какао пък помага да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания. Редица проучвания са показали, че хората, които консумират черен шоколад през ден или няколко пъти седмично, не се оплакват от сърдечни проблеми.
– Подобрява тонуса. Едно блокче млечен шоколад от 40 г съдържа 10 мг кофеин. Едно блокче натурален черен шоколад – 28 мг. Хапвате ли по две парченца шоколад на закуска, ще се чувствате свежи и бодри през целия ден.
– Повдига настроението. Шоколадът предизвиква отделянето на хормоните на щастието – ендорфини. Колкото повече шоколад ядете, толкова по-радостни се чувствате.