Шоколадът: Храната на щастието с почти 20% ръст на продажбите преди Коледа

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

На хранителния пазар се търси от всичко, но, ако има цар на предпразничния пазар, това е шоколадът. Средните му продажби в магазин в страната са нараснали с 8%, съобщават от Асоциация “Активни потребители”. Различните вкусни сладости обаче имат различно представяне. Докато шоколадовите вафли са добавили едва 3% към средните си продажби за магазин, през коледно-новогодишния период шоколадите са купувани със 17% повече, а бонбоните – с 20%. Търсенето на шоколадовите фигури се е увеличило с почти 50%, което определено показва, че те са коледна стока.

Най-много шоколад консумират най-младите

За последните четири месеца на предходната година потенциалът на категорията е най-висок при хората между 12 и 24 години. В края на годината сегментът на 12-18-годишните е с най-привлекателен потенциал. Потенциалът в консумацията на шоколад намалява стъпаловидно от групата на най-младите към тази на най-възрастните. Стойността за групата на 12-18-годишните е 192.7 при база 100, докато при потребителите над 65 години е едва 32. Студентите и учениците са най-важните групи за производителите на шоколад. Жените обичат повече шоколад. Мъжете обаче изяждат по-голямо количество (средно на човек). Шоколадът е идеален за подарък, сплотява хората и ги кара да се усмихват. Хапвайте повече шоколад по празниците – полезен е за тялото и за душата.

Белият шоколад е препоръчителен за дамите. Приготвя се от какаово масло, захар и мляко и съдържа най-малко „вредни“ за фигурата вещества.

Черният шоколад съдържа близо четири пъти повече антиоксиданти от сливите, гроздето, ябълките и ягодите. Богат е на флавоноиди. Ако искате да хапвате полезен шоколад, търсете черен шоколад с до 70% какао.

Ползите от шоколада 

– Намалява холестерола. Вече има проучвания, които доказват, че ако хапвате ежедневно по малко шоколад, нивото на лошия холестерол в кръвта ви ще намалее с 10%.

– Полезен е за сърцето. Има категорични доказателства, че няколко парченца шоколад намаляват кръвното налягане. Високото съдържание на какао пък помага да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания. Редица проучвания са показали, че хората, които консумират черен шоколад през ден или няколко пъти седмично, не се оплакват от сърдечни проблеми.

– Подобрява тонуса. Едно блокче млечен шоколад от 40 г съдържа 10 мг кофеин. Едно блокче  натурален черен шоколад – 28 мг. Хапвате ли по две парченца шоколад на закуска, ще се чувствате свежи и бодри през целия ден.

– Повдига настроението. Шоколадът предизвиква отделянето на хормоните на щастието – ендорфини. Колкото повече шоколад ядете, толкова по-радостни се чувствате.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА