Сезонът на оранжерийните домати приключва при двойно по-високи цени

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Вносът на домати в Украйна е предимно от Турция, но все още е в ограничени количества

Голяма част от украинските оранжерийни производители, които отглеждат домати, обявиха тези дни приключването на активния сезон, съобщават анализатори на EastFruit. Към момента местните производители продават главно остатъчни количества домати и много от тях почистват съоръженията и се подготвят за новия сезон. В резултат предлагането на домати на пазара леко намаля, а продажните цени в този сегмент се повишиха.

Днес оранжерийните домати се продават в диапазона от 50-60 UAH/кг (2,65-3,20 лв/кг), което е средно с 11% по-скъпо от седмица по-рано. Твърде ограниченото предлагане на домати на пазара позволява на производителите активно да вдигат продажните цени, тъй като количествата са доста ограничени. В същото време търсенето на оранжерийни домати е доста високо, което стимулира растежа на цените.

Търговците все още не са успели да компенсират липсата на местна продукция за сметка на вносната. Основните доставки са от Турция, но количествата са все още ограничени.

Статистиката показва, че оранжерийните производители на домати продават днес средно 2 пъти по-скъпо, отколкото през същия период на миналата година. В същото време участниците на пазара не изключват възможността за по-нататъшно увеличение на цените в този сегмент, тъй като предлагането на домати от местните ферми бързо намалява.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА