Сериозни закъснения при сеитбата на пшеницата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Поради засушаването в част от полските райони са преустановени предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури

На фона на задълбочилото се есенно засушаване преваляванията в края на изтеклия седемдневен период, на много места в страната под 5-6l/m², бяха без особено стопанско значение. Вследствие необичайно високите температури през октомври и поднормени валежи почвените влагозапаси в 50 cm слой в по-голямата част от полските райони са напълно изчерпани, а в 100 cm слой нивото на влагозапасите е необичайно ниско – под 40% от ППВ. На места в южните райони отсъства влага в еднометровия и в по-дълбоките почвени слоеве.

Поради засушаването в част от полските райони са преустановени предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури. По тази причина се очакват сериозни закъснения при сеитбата на пшеницата.

В края на октомври изтичат агротехническите срокове за сеитбата на зимните житни култури в южните райони, а в началото на ноември – и в районите по Черноморието.

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължават да се определят от наднормени температури

До края на октомври валежи със стопанско значение не се прогнозират и дефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за поникването и протичането на началните фази от развитието на засетите зимни житни култури (агростанциите Новачене, Търговище, Силистра, Любимец).

Вероятност за валежи и положителна промяна в агрометеорологичните условия се прогнозира в началото на ноември.

През повечето дни от следващия период условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки. Краят на октомври и началото на ноември е препоръчителен срок за есенно засаждане на малини и френско грозде (касис).

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама