Ако сте ходили в някой от столичните фермерски пазари, със сигурност сте се спрeли на техния щанд, привлечени от различните изкушения на меда – сиропи, кремове, сладки и дори сладолед. „Медената къща“ започва дейността си преди четири години. Бизнесът, който захващат Ина Тъмнева и съпругът й Николай, е изцяло семеен, достъпът на външни хора е забранен! Потомствени пчелари – техните дядовци са отдали живота си на меда и любимите пчели. Николай е инженер, а Ина е художник, но това не им пречи да съчетаят инженерна мисъл и творчество в един успешен бизнес.
Първият пчелин, който откриват е в с. Сираково. По програмата за пчеларство правят 50 кошера, като в следващите 2 години достигат до 150. „Нашата дейност започна с откриването на фермерските пазари и ние от самото начало предлагахме продуктите си там. Стана ни ясно как трябва да се предлага стоката, какви продукти липсват и могат да бъдат допълнени с мед. Оттогава все по-интензивно се занимаваме само с това“, коментира пред Ина Тъмнева.
Говорейки за семеен бизнес нека да очертаем участниците – двамата съпрузи, трите им деца и родителите на съпруга, като последните живеят при пчелините и се грижат за тях. Трите им сина, които са на 24, 23 и 16 години са запалени по пчеларството, традиция при Тъмневи, и помагат активно в бизнеса. Най- големият е изцяло зает с „Медената къща“, а другите все още учат. Ина Тъмнева споделя, че те най- вероятно ще поемат различни пътища в живота си, но в свободното си време няма да забравят любовта към пчелите.
Разнообразието е ключът към успеха
Успехът на сем. Тъмневи е не просто в меда, а в разнообразието, което постигат чрез него. Те използват продукта за направата на всевъзможни вкусотии, измислени от творческия устрем на Ина. Най- характерният продукт за „Медената къща“ са сиропите, а най- любимото на всички са меденките. Те са изцяло домашно производство, приготвяни от Ина, по нейна рецепта. На техните щандове може да откриете и козметични продукти. Приготвя ги свекървата, която е магистър- фармацевт. Кремовете обаче са в малко количество и не са специфичният продукт на семейството. Те са просто допълнение, включващо пчелен восък и мед.
„Правим сироп от бъзак, който сами си берем. Той е много силно лечебно средство за имунната система“. От бъзака се ражда и идеята за цялата линия сиропи, които всеки може да закупи от фермерските пазари. Семейството всяка година приготвя този сироп, за да не боледува. В началото обаче рецептата включва захар. „Вече бяхме започнали да вадим мед, когато дойде време за сиропа – бяхме заложили голямо количество бъз и трябваше да сложим 40 килограма захар“. Двата чувала захар обаче шокират Ина и тя въвежда метода – сироп с мед. Прави няколко експеримента, които занася на пазара и за половин час не остава нищо.
Оттогава сиропите неизменно стоят на всеки щанд. Вече са разработени и още рецепти, в които технологично се добавя меда, когато всичко е изстинало. Започват с бъз, следват мента, маточина, биолавандула, малини, боровинки – черни и червени, смокини и битер лимон.
Ледено изкушение от мед
Хитът през лятото е сладоледът от мед. За целта семейството е закупило специални машини за направата на леденото изкушение. „ Отне ни доста време докато тестваме и разработим рецептата, защото сладолед с мед и без яйца и изкуствени прахове се прави много трудно. Хвърлихме доста усилия в разработката и рецептата си остава семейна тайна. Работим само с истински съставки, което е необичайното. Използваме био мляко и сметана, нашият мед и истински плодове от колегите ни по пазарите. По този начин продуктът става много скъп и не може да се направи голяма линия за производство. Има голям интерес, тъй като в България никой не прави подобно нещо. Една кутийка от 150 г струва 3 лв. Продажбите са много активни и това е продуктът, който никога не остава след края на фермерския пазар“, споделя Ина.
Да не забравяме и самия мед, който е от най- различни видове. Продуктът не се смесва, тъй като пчелините все още са малки и всяка партида може да си остане самостоятелна. Големите пчелини трябва да смесят всичкия мед от кошерите, превръщайки го просто в билков. Малките пък позволяват да се отдели всеки изваден мед – получава се продукция от различни растения с различен цвят, вкус и качества. Най-голямо е количеството на меда от полски билки, от всичко, което е цъфтяло на полетата. Вадили са липа, магарешки бодил, рапица, акация, бял бодил, червена коприва – уникална билка с кръвопречистващи свойства.
Фермерският пазар може да бъде добър източник на доходи
„Медената къща“ реализира продуктите си единствено на фермерските пазари. „Това ни е напълно достатъчно. Ние нямаме някакво мащабно производство, че да се налагат продажби на едро, по магазини или по други начини“. Месечно се явяват на около 10 пазара, а понякога и на различни фермерски събития. Тук обаче се появява и един минус защото, ако искате да закупите някой от продуктите им може да го направите само в София. „Канят ни непрекъснато и в други градове, но пътуванията не са рентабилни. Нашата продукция е тежка и чуплива и нещата много се усложняват“.
„Хората гледат с много добро око на нашата продукция. Има голяма перспектива за развитие на това начинание. Преди повече от година отворихме и цех за сладкарска продукция само с мед, което е и най- интересното, което може да се предложи на пазара, същевременно и най- перспективното, защото никой не го прави. Това са всякакви сладкиши, сладки, сиропи, напитки и всичко се приготвя само с мед“.
Големият пчелин е на път
В момента „Медената къща“ вече разполага с два пчелина – единият в с. Сираково, където започва всичко, а другият в с. Желява, в подножието на Стара планина. „По програмата за пчеларство се възползвахме три години. Започнахме с 50 кошера, защото толкова се отпускат на година и в следващите две години добавяхме по още 50. Вторият ни пчелин е със 70 кошера. Скоро ще направим и трети, за да имаме достатъчно на брой, за да произвеждаме. Амбициите ни са да заработи още тази година, но търсим подходящото място. Намирането му е много трудно, защото отглеждането на пчелите и ваденето на меда са свързани с неща, които много трудно се комбинират на едно място“, споделя Ина.
Техники на ветерани
„Всичко, което знаем за пчеларството сме го научили от нашите бащи и дядовци, това е заветът който ни оставиха. Най- важното при пчеларството е да обичаш това, което правиш. Не можеш да отглеждаш пчели само като работа. Трябва да живееш с тях и да ги обичаш като деца. Това не се прави просто за да печелиш пари или защото това ти е работата. Трябва да го искаш“, категорично е цялото семейство Тъмневи.
Достъпът на външни лица- забранен
Бизнесът ще се задържи изцяло в семейството и не се предвижда да се наемат външни хора, поради простата причина, че Медената къща не търси разширяване. „ Има много голяма възможност, голямо търсене, но ние не смятаме, че това е мечтата на живота ни – да управляваме производство. Желаем да отделим по- голяма част от времето на самото пчеларство. В бъдеще ще строим още пчелини. Искаме да достигнем 400 кошера, а най- голямото ни желание е да сертифицираме био меда и всички наши пчелни продукти“.
Тайни от кухнята: Сироп от бъзак
Бъзакът всъщност представлява тревистия бъз. Плодовете се накисват в мед и се прави силен сироп, който цяла зима поддържа имунната система. За да си приготвите сиропа Ви е необходим стъклен съд. Редите плодовете от бъзак на дъното, след което заливате с мед. Правите няколко реда, докато напълните съда, след което оставяте направеното да преседи за 2-3 седмици. Това е необходимо за да може медът да извлече сока от плода. Последното, което трябва да направите е да прецедите течността и тя е готова за консумация. Имате един гъст сироп, който няма нужда от стерилизиране и варене.
Ина Тъмнева препоръчва да консумирате по 1 лъжица сутрин на гладно и здравето през зимата Ви е гарантирано. Тя споделя, че в семейството й не са боледували от грип вече повече от 5 години. Най- големият й син пък никога не се е срещал с досадните вируси.
ГЕОРГИ УЗУНОВ