Семейна любов и много труд в темелите на „Медената къща“

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
10 Минути

Ако сте ходили в някой от столичните фермерски пазари, със сигурност сте се спрeли на техния щанд, привлечени от различните изкушения на меда – сиропи, кремове, сладки и дори сладолед. „Медената къща“ започва дейността си преди четири години. Бизнесът, който захващат Ина Тъмнева и съпругът й Николай, е изцяло семеен, достъпът на външни хора е забранен! Потомствени пчелари – техните дядовци са отдали живота си на меда и любимите пчели. Николай е инженер, а Ина е художник, но това не им пречи да съчетаят инженерна мисъл и творчество в един успешен бизнес.

IMG_5304

Първият  пчелин, който откриват е в с. Сираково. По програмата за пчеларство правят 50 кошера, като в следващите 2 години достигат до 150. „Нашата дейност започна с откриването на фермерските пазари и ние от самото начало предлагахме продуктите си там. Стана ни ясно как трябва да се предлага стоката, какви продукти липсват и могат да бъдат допълнени с мед. Оттогава все по-интензивно  се занимаваме само с това“, коментира пред Ина Тъмнева.

Говорейки за семеен бизнес нека да очертаем участниците – двамата съпрузи, трите им деца и родителите на съпруга, като последните живеят при пчелините и се грижат за тях. Трите им сина, които са на 24, 23 и 16 години са запалени по пчеларството, традиция при Тъмневи, и помагат активно в бизнеса. Най- големият  е изцяло зает с „Медената къща“, а другите все още учат. Ина Тъмнева споделя, че те най- вероятно ще поемат различни пътища в живота си, но в свободното си време няма да забравят любовта към пчелите.

Разнообразието е ключът към успеха

IMG_5286

Успехът на сем. Тъмневи е не просто в меда, а в разнообразието, което постигат чрез него. Те използват продукта за направата на всевъзможни вкусотии, измислени от творческия устрем на Ина.  Най- характерният продукт за „Медената къща“ са сиропите, а най- любимото на всички са меденките. Те са изцяло домашно производство, приготвяни от Ина, по нейна рецепта. На техните щандове може да откриете и козметични продукти. Приготвя ги свекървата, която е магистър- фармацевт. Кремовете обаче са в малко количество и не са специфичният продукт на семейството. Те са просто допълнение, включващо пчелен восък и мед.

„Правим сироп от бъзак, който сами си берем. Той е много силно лечебно средство за имунната система“. От бъзака се ражда и идеята за цялата линия сиропи, които всеки може да закупи от фермерските пазари. Семейството всяка година приготвя този сироп, за да не боледува. В началото обаче рецептата включва захар. „Вече бяхме започнали да вадим мед, когато дойде време за сиропа – бяхме заложили голямо количество бъз и трябваше да сложим 40 килограма захар“. Двата чувала захар обаче шокират Ина и тя въвежда метода – сироп с мед. Прави няколко експеримента, които занася на пазара и за половин час не остава нищо.

IMG_5291

Оттогава сиропите неизменно стоят на всеки щанд. Вече са разработени и още рецепти, в които технологично се добавя меда, когато всичко е изстинало. Започват с бъз, следват мента, маточина, биолавандула, малини, боровинки – черни и червени, смокини и  битер лимон.

Ледено изкушение от мед

Хитът през лятото е сладоледът от мед. За целта семейството е закупило специални машини за направата на леденото изкушение. „ Отне ни доста време докато тестваме и разработим рецептата, защото сладолед с мед и без яйца и изкуствени прахове се прави много трудно. Хвърлихме доста усилия в разработката и рецептата си остава семейна тайна. Работим само с истински съставки, което е необичайното. Използваме био мляко и сметана, нашият мед и истински плодове от колегите ни по пазарите. По този начин продуктът става много скъп и не може да се направи голяма линия за производство. Има голям интерес, тъй като в България никой не прави подобно нещо. Една кутийка от 150 г струва 3 лв. Продажбите са много активни и това е продуктът, който никога не остава след края на фермерския пазар“, споделя Ина.

Да не забравяме и самия мед, който е от най- различни видове. Продуктът не се смесва, тъй като пчелините все още са малки и всяка партида може да си остане самостоятелна. Големите пчелини трябва да смесят всичкия мед от кошерите, превръщайки го просто в билков. Малките пък позволяват да се отдели всеки изваден мед – получава се продукция от различни растения с различен цвят, вкус и качества.   Най-голямо е количеството на меда от полски билки, от всичко, което е цъфтяло на полетата. Вадили са липа, магарешки бодил, рапица, акация, бял бодил, червена коприва – уникална билка с кръвопречистващи свойства.

Фермерският пазар може да бъде добър източник на доходи

IMG_5289

„Медената къща“ реализира продуктите си единствено на фермерските пазари. „Това ни е напълно достатъчно. Ние нямаме някакво мащабно производство, че да се налагат продажби на едро, по магазини или по други начини“. Месечно се явяват на около 10 пазара, а понякога и на различни фермерски събития. Тук обаче се появява и един минус защото, ако искате да закупите някой от продуктите им може да го направите само в София. „Канят ни непрекъснато и в други градове, но пътуванията не са рентабилни. Нашата продукция е тежка и чуплива и нещата много се усложняват“.

„Хората гледат с много добро око на нашата продукция. Има голяма перспектива за развитие на това начинание. Преди повече от година отворихме и цех за сладкарска продукция само с мед, което е и най- интересното, което може да се предложи на пазара, същевременно и най- перспективното, защото никой не го прави.  Това са всякакви сладкиши, сладки, сиропи, напитки и всичко се приготвя само с мед“.

Големият пчелин е на път

IMG_5294

В момента „Медената къща“ вече разполага с два пчелина – единият в с. Сираково, където започва всичко, а другият в с. Желява, в подножието на Стара планина. „По програмата за пчеларство се възползвахме три години. Започнахме с 50 кошера, защото толкова се отпускат на година и в следващите две години добавяхме по още 50. Вторият ни пчелин е със 70 кошера. Скоро ще направим и трети, за да имаме достатъчно на брой, за да произвеждаме. Амбициите ни са да заработи още тази година, но търсим подходящото място. Намирането му е много трудно, защото отглеждането на пчелите и ваденето на меда са свързани с неща, които много трудно се комбинират на едно място“, споделя Ина.

Техники на ветерани

IMG_5299

„Всичко, което знаем за пчеларството сме го научили от нашите бащи и дядовци, това е заветът който ни оставиха. Най- важното при пчеларството е да обичаш това, което правиш. Не можеш да отглеждаш пчели само като работа. Трябва да живееш с тях и да ги обичаш като деца. Това не се прави просто за да печелиш пари или защото това ти е работата. Трябва да го искаш“, категорично е цялото семейство Тъмневи.

Достъпът на външни лица- забранен

Бизнесът ще се задържи изцяло в семейството и не се предвижда да се наемат външни хора, поради простата причина, че Медената къща не търси разширяване. „ Има много голяма възможност, голямо търсене, но ние не смятаме, че това е мечтата на живота ни – да управляваме производство. Желаем да отделим по- голяма част от времето  на самото пчеларство. В бъдеще ще строим още пчелини. Искаме да достигнем 400 кошера, а най- голямото ни желание е да сертифицираме био меда и всички наши пчелни продукти“.

20170109_155957

Тайни от кухнята: Сироп от бъзак

Бъзакът всъщност представлява тревистия бъз. Плодовете се накисват в мед и се прави силен сироп, който цяла зима поддържа имунната система. За да си приготвите сиропа Ви е необходим стъклен съд. Редите плодовете от бъзак на дъното, след което заливате с мед. Правите няколко реда, докато напълните съда, след което оставяте направеното да преседи за 2-3 седмици. Това е необходимо за да може медът да извлече сока от плода. Последното, което трябва да направите е да прецедите течността и тя е готова за консумация. Имате един гъст сироп, който няма нужда от стерилизиране и варене.

Ина Тъмнева препоръчва да консумирате по 1 лъжица сутрин на гладно и здравето през зимата Ви е гарантирано. Тя споделя, че в семейството й не са боледували от грип вече повече от 5 години. Най- големият й син пък никога не се е срещал с досадните вируси.

 

ГЕОРГИ УЗУНОВ

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА