Селскостопанска академия регистрира 20 нови сорта за година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Над 86 % от всички сертификати за признати сортове в Патентно ведомство на страната са собственост на ССА

През последната година от Патентното ведомство са издадени на Селскостопанска академия (ССА) 20 сертификата за нови сортове растения и са подадени 14 нови заявки, съобщава проф. д-р Виолета Божанова, Зам.-председател на Академията. Сред новите признати сортове растения са краставиците от сорт „Тереза“, картофите „Евредика“, доматите „Прометей“, тиквичките „Бистра“, пиперът „Десислава“ на ИЗК „Марица“. Институтът по царевицата в Кнежа има признати най-много сортове  – „Кнежа 649“, „Кнежа 651“, „Кнежа 568“, „Кнежа 570А“, „Кнежа 571“, „Кнежа 572“, „Кнежа 573“ и „Кнежа 575“.

Към Добруджанския земеделски институт са признати сортовете пшеница „Шибил% и „Цвета“.

От Института по полските култури в Чирпан са подадени и получили сертификати твърдата пшеница „Дечко“ и „Дейче“.

Земеделският институт в Шумен е с признати няколко сорта от различни култури – захарното сорго от сорта „Шуменско сладко“, както и цвеклото „Тетраголд“, казват от ССА.

Институтът по растителни генетични ресурси Садово пък са получили признание за един сорт пшеница – „Сашец“, каза още проф. д-р Виолета Божанова.

През годините в институтите на ССА са създадени, утвърдени и получили сертификати от Патентно ведомство голям брой сортове и хибриди при всички важни за българското земеделие култури – полски, фуражни, зеленчукови, овощни и лози, декоративни. Над 86 % от всички сертификати за признати сортове в Патентно ведомство на страната са собственост на ССА.

 

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА