Ситуацията с АЧС в Китай и някои други азиатски страни ще окаже влияние върху световния пазар на месо за дълго време, показва анализ, представен от Деръл Пийл от Държавния университет в Оклахома. “Произведеното свинско в Китай ще намалее с 14% през 2019 г. спрямо нивата от 2018 г., а през 2020 г. спадът ще е още по-голям – с още 25.3%. Това предполага намаление с 35.7% за две години или 15.7% спад в глобалното производство на свинско месо от 2018 до 2020 г. Загубите в Китай може да надхвърлят тези оценки “, според Пийл.
Ситуацията създава голям протеинов дефицит в Китай, който се очаква да окаже влияние върху всички протеинови пазари в световен мащаб. “Предвижда се общото потребление на свинско, птиче и говеждо месо в Китай да намалее с 14,9 процента от 2018 г. до 2020 г .; свинското да спадне до 59,8 процента дял от общото потребление на месо”, става ясно от анализа.
Вносът на свинско месо в Китай обаче ще нарасне рязко, тъй като се очаква разликата в пазара да се увеличи. Анализаторите предвиждат ръст от 66,6% през 2019 г. и още 34,6% през 2020 г. Първите признаци на повишено търсене на свинско се наблюдават през юли и август. През тезеи месеци, въпреки митата, САЩ е изнесла 479 % повече свинско към Китай.
През следващите няколко месеца общият износ на свинско месо от САЩ ще установи безпрецедентни нива на обем, запълвайки дупката, пропукана от АЧС в Китай, Южна Корея, Виетнам и Филипините “, смята Джим Лонг, главен изпълнителен директор на Genesus Inc.