Само с едно заявление ще се кандидатства за подпомагане по Ковид мярката

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Процедурата за Ковид мярката е изключително облекчена. Допустимостта се основава на вече проверени данни, което бе и основно искане на неправителствените организации, които са взели активно участие в разработването на основните параметри по схемата. Средствата ще бъдат изплатени на база само подадено заявление, генерирано от системата ИСАК, в която вече е събрана и обработена надеждна информация.

С цел да не бъдат загубени средства, както и самото прилагане на схемата за Ковид, което можеше да бъде застрашено от излизане от срока на Временната рамка на Европейската комисия – 31.12.2021 г. , са въведени специфични изисквания, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Те касаят наличието на валидно подадено заявление по схемите за обвързано подпомагане и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2021 г. и получено подпомагане по същите схеми за 2020 г. С тях от една страна се удостоверява икономическата активност на земеделския стопанин, а от друга страна контролът по прилагане на помощта, изразяващ се в проверка на допустимите за подпомагане площи и животни.

Схемата за подпомагане е насочена към секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“

Припомняме, че схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ е насочена към земеделските стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ и има за цел да компенсира част от повишените производствени разходи в резултат от въведените противоепидемични мерки. Нейният бюджет е в размер на 72 млн. лева. Този ресурс ще достигне до 50 000 стопани.

животни, Световен ден за защита на животните, Agrozona.bg

Субсидиите ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г. 

За съжаление съществуват стопанства, неотговарящи на всички критерии заложени в схемата, които са важни и позволяват осъществяване на контрол, прозрачно и ефективно насочване на финансовия ресурс. Такива са стопанствата с констатирани „виртуални животни“, както и такива неизпълнили ветеринарномедицинските изисквания за отглеждане на селскостопански животни. Новорегистрираните стопанства, имат възможност да се възползват от всички останали мерки и схеми финансирани с европейски и национални средства.

Освен това се предвижда стопаните, които не попадат в обхвата на Ковид мярката за 2021 г.,  в началото на 2022 г. да бъдат подпомогнати по де минимис

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА