Да отгледате богата реколта от ябълки е само половината работа, втората половина е да запазите събраните плодове. Не всеки разполага с хладно мазе или специално хранилище. На болшинството хора се налага да донесат събраните ябълки в градското си жилище и да си съхраняват там по всички възможни начини. Разбира се, всеки отгледал плодове, иска те да се запазят възможно най-дълго време. Кое е най-подходщото място за тези плодове? Можете ли по някакъв начин да обработите ябълките? Опитайте се да изберете този начин на съхранение, който повече ви подхожда – традиционен или нетрадиционен.
Основните правила
За да могат плодовете или зеленчуците да се запазят по-дълго време свежи и неповредени, трябва да съблюдавате определени правила. За ябълките също съществуват такива закони.
- Всяка ябълка принадлежи към определен сорт. Сред тях могат да се отделят летни, есенни и зимни сортове. За всеки един от тях има определен срок на съхранение. Летните сортове запазват своите вкусови и външни качества кратко време, максимум 15 дни. Есенните ябълки са качествени около 2 месеца. Зимните сортове запазват своите качества в продължение на 7-8 месеца. Кожицата им е плътна и дебела, а освен това е покрита с естествен восъчен налеп.
- Ябълките са нежни плодове, те не обичат резките колебания в температурата. Не трябва да пренасяте щайгите с тях от едно помещение в друго. Смяната на топло със студено и обратното ще доведе до повече развалени ябълки.
- Избирайки да съхраните зимни ябълки, помнете, че восъчният им налеп е вид защита. Не е желателно той да е повреден. Трябва да берете ябълките внимателно, най-добре с плодната дръжка и то когато плодовете не са напълно узрели. В периода на лагеруване те ще постигнат вкусовите си качества.
- В процеса на съхраняване ябълките отделят голямо количество етилен. Това вещество действа на всички плодове и зеленчуци, които се намират наблизо. Те много бързо узряват и започват да се развалят. А самите ябълки също се изменят към по-добро: те стават по-малко сочни, а плодовото им месо се превръща в кашица.
Как да ги запазите
Такива плодове, като ябълките, добре понасят съхранението в помещение с ниска температура. В градското жилище такова място може да бъде само балконът, лоджията или килерът с възможност за проветряване. Най-благоприятната температура е от минус 2 до 5 градуса. Съществуват няколко начина за запазване на плодовете.
В термокутия
Такова място за съхранение можете да си направите сами и да го държите на балкона през цялата зима, независимо дали терасата ви е остъклена или не. В такава кутия температурата ще е постоянна и тя ще е защита от внезапни мразове. За направата й трябва да вземете 2 картонени кутии с различен размер, стиропор с дебелина 5 см, изолатор (дървени стърготини, монтажна пяна или парцали). Трябва да подберете кутиите така, че между голямата и малката да остава разлика около 15 см. Тази пролука се попълва с приготвения изолатор. Стиропорът може да се постави на дъното на малката кутия, а върху него да се наредят ябълките до запълването на кутията. След това малката кутия се затваря, а отгоре й се слага още един слой стиропор. След това затворете и голямата кутия и покрийте с дебело одеяло.
В хартия
Този начин не подходящ за тези, които са събрали огромна реколта. Той е идеален за малко количество плодове. Всяка ябълка трябва да се завие внимателно в хартия, като за тази цел можете използвате стари вестници, салфетки, чиста бяла хартия и др. Завитите плодове се поставят в дървени или пластмасови щайги или кашони.
В пликове
За тази цел е подходящ всякакъв вид и размер полиетиленови пликове. Те трябва да се поставят в щайгата така, че краищата им да висят. Когато съдът се запълни догоре, тези висящи краища трябва да се затворят на принципа на пощенски плик.
Всяка ябълка се поставя в отделно пликче, което се завързва здраво. Малките пакетчета се слагат в голяма щайга и се изнасят на прохладно място. Преди опааковането обаче е желателно да подържите ябълките на хлад в продължение на 2 часа.
Обработете правилно
Има няколко начина за обработка преди съхранението на ябълките, но те са за търпеливите хора. Един от методите е всеки един от плодове да бъде обмазан с глицерин.
Друг метод е да приготвите смес от 500 г спирт и 100 г настойка от прополис. В тази смес се топи всяка ябълка, а след това се оставя да просъхне добре.
Можете и да разтопите до течно състояние пчелен восък или парафин. Придържайки ябълката за опашката, потопете я в тази течност напълно, след това оставете добре да изсъхне и оставете за съхранение.
Обработените по този начин плодове е най-добре да се съхраняват в щайти, пълни с дървени стърготини. Ябълките се редят на слоеве. Всеки слой трябва да е облъчен с бактерицидна ултравиолетова лампа за 30 минути от разстояние 1,5 м. Това ще позволи да предпазите плодовете от загниване.