На 25 август тази година в с. Смилец край Силистра ще приготвят традиционния за ширините динен мед, наречен още маджун. По време на празника, с чието възстановяване са се заели дейци от местното читалище “Светлина-1906”, ще бъдат изкопани т.нар. котлони в земята, в които ще се запали огън и отгоре им в тави ще се приготви диненият мед.
Подготовката на празника започва със засяване на бостан още през пролетта. Целият процес “от нивата – до тавата” е интересен за различните поколения, които участват в дейностите месеци наред, съобщават от кметството през БТА. При засяването по традиция, за да се родят големи дини, бабите и децата се търкалят в бостана. За празника се подготвят и ателиета за домашна баница на пещ и за динени фантазии. Ще има ревю на народни носии и накити за деца до 10 години и конкурсна фолклорна програма.
За да се приготви диненият мед, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му.