С 27% за година се е увеличил износът на земеделски стоки от ЕС

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Вносът на стоки от същата категория бележи спад с 16%

Износът на земеделски стоки от ЕС расте, а вносът от чужбина намалява, сочат най-новите данни за ноември миналата година, представени днес от Европейската комисия. Според данните общият европейски земеделски износ достига 210,8 милиарда евро, а вносът – 13,1 милиарда евро.

В сравнение с данните от ноември 2022 г. увеличението на износа е 27 на сто, а спадът при вноса е с 16 на сто, уточнява комисията. Основно ЕС изнася зърнени храни, плодове и ядки, а внася тютюн, захар, зеленчуци, маслини и зехтин. Отчита се, че в последните месеци се наблюдава намаление с 14 на сто на стойността на зърнените стоки.

В Брюксел земеделците, пристигнали за втори масов протест срещу европейската селскостопанска политика, изразиха недоволство от действията на ЕК в отговор на техните искания. Според тях комисията е дала предложения за необработваемите площи – нещо, което те не са искали, и е предвидила отстъпки за административната тежест. Според земеделците, цитирани от белгийски медии, основното настояване е за повишаване на доходите, за свободен пазар и прекратяване на европейските търговски споразумения с чужди държави, отбелязва БТА.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА