На фона на върлуващата Африканска чума по свинете, производството и износът в Русия на свинско месо нараства все повече през тази година. Спрямо 2018 г., износът на свинско е нарастнал с почти 10%, до 76,6 хиляди тона, съобщава kazakh-zerno.
През първите 10 месеца на тази година пък са произведени 3,55 милиона тона свинско месо в живо тегло. В годишно изражение показателят е нараснал с 6,5%, което в абсолютни стойности е почти 216 хиляди тона повече, отколкото преди година.
Значителен принос за този успех направиха организации от пет региона – Кубанския, Белгородския, Псковския и Воронежския райони. Регионът Курск също се отличава.
Както наскоро „Агрозона“ писа пък, руските производители започнаха да намаляват цените на свинското, като на места е регистриран годишен спад от 15%.
Групата от компании Черкизово заяви, че са намалили разходите за месо с 14%, до 86,6 рубли за килограм. Всяка година компанията продава на вътрешния пазар 6% от общото количество продадено свинско месо.
Отбелязва се, че спад в цените се наблюдава и при други производители. Ако по-рано килограм живо тегло с ДДС средно струваше 108 рубли, то тази година цената му е 100 рубли, което е с 8% по-малко.