Русия с ново предложение за зърнена сделка с Турция

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

1 млн. тона зърно да бъде изнесено на преференциална цена за преработка и износ към нуждаещите се страни

Предложението на Русия да достави на Турция 1 млн. тона зърно на  преференциална цена за преработката му в брашно и износа му за нуждаещите се страни е интересно за Анкара, но изисква оценка на политическите аспекти, заяви пред ТАСС източник от турските политически кръгове.

“Това предложение е интересно за Анкара, също и заради потенциалното участие на Катар в него. Турският външен министър Хакан Фидан получи в Москва по-подробна информация за тази инициатива и тя ще бъде оценена в Анкара. Съществуват обаче политически моменти, които биха могли да усложнят осъществяването на сделката. Турция все още се стреми да реши зърнения въпрос с участието на ООН, а на някои от западните съюзници на Анкара може да не хареса подобна самостоятелна инициатива”, съобщава БТА, цитирайки източник от преговорите.

Той също така допълни, че за Турция най-малко рискован остава първоначалният вариант на споразумението за зърното, така че тя “ще продължи да се опитва всячески да помогне за намирането на компромис между страните, така че Русия да се върне към тези споразумения”.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements