В Русе се пие най-много бира у нас. Това показват данни на Съюза на пивоварите в България. През 2019 г. най-често са слагали на трапезата си пиво в Русе – 12 пъти месечно, в Монтана – 11 пъти в месеца, а в Бургас и Плевен – 10 пъти. Средно претеглена честотата на потребление на бира у нас обичайно е 8-9 пъти месечно. За 2019 г. проучванията показват, че 70% от българите над 18 г. консумират бира минимум веднъж в месеца, а 52% – поне веднъж седмично. Най-активните консуматори са на възраст от 30 до 49 години.
„Според провежданите ежегодни независими проучвания за бирената категория показват, че 30% от българите считат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот, а според 35% – че е подходящото за тях питие. Ето защо, повече от всякога браншът полага усилия да отговори на очакванията на потребителите с устойчиво производство, иновация в продуктите, пълна прозрачност за съставките, хранителните вещества и калориите на почти 100% на всички произвеждани в страната бири.“ отбеляза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.
Вече повече от десетилетие статистическите доклади за бирата показват стабилно развитие на категорията като важна потребителска и експортна за ЕС стока със съществен принос към европейската икономика. Износът общо надхвърля 90 милиона хектолитра, а вносът е 55 милиона хектолитра. През 2018 г. приходите от акцизи от продажбите на бира в страните от ЕС възлизат на 11.4 милиарда евро.
За същия период директната работна заетост надхвърля 140 000 души, докато 5 години по-рано работещите в бранша са били 125 000 човека. С най-висока работна заетост се отличават пивоварите в Германия – 27 561 души и във Великобритания – 17 200.