Производството на овче и козе месо в ЕС се увеличи с 2% през 2020 г., главно поради значителния дял на заклани животни от фермите в Румъния. Мерките на COVID-19 обаче продължават да влияят на пазара и все още не е ясно как тази ситуация ще повлияе на сезонното търсене около религиозните празници през пролетта на 2021 г. Това се казва в доклад на Съвета на ЕС за състоянието на пазарите за селскостопанска продукция в ЕС.
Пазарът продължава да се сблъсква със силен недостиг на глобално и вътрешно предлагане. Намалението с 1,6% на наличността на овче месо в ЕС през 2021 г. доведе до скок в цените. Износът на агнешко месо от Нова Зеландия е частично пренасочен към Азия, а търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство добавят несигурност в цялата ситуация.
В средносрочен план се очаква производството и потреблението на овче и козе месо в ЕС да останат стабилни. Износът на живи животни вероятно ще намалее, докато вносът се очаква да нарасне, но ще остане доста под наличните тарифни квоти.