Румъния увеличи с 2% производството на агнешко месо в ЕС през 2020 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Производството на овче и козе месо в ЕС се увеличи с 2% през 2020 г., главно поради значителния дял на заклани животни от фермите в Румъния. Мерките на COVID-19 обаче продължават да влияят на пазара и все още не е ясно как тази ситуация ще повлияе на сезонното търсене около религиозните празници през пролетта на 2021 г. Това се казва в доклад на Съвета на ЕС за състоянието на пазарите за селскостопанска продукция в ЕС.

Пазарът продължава да се сблъсква със силен недостиг на глобално и вътрешно предлагане. Намалението с 1,6% на наличността на овче месо в ЕС през 2021 г. доведе до скок в цените. Износът на агнешко месо от Нова Зеландия е частично пренасочен към Азия, а търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство добавят несигурност в цялата ситуация.

В средносрочен план се очаква производството и потреблението на овче и козе месо в ЕС да останат стабилни. Износът на живи животни вероятно ще намалее, докато вносът се очаква да нарасне, но ще остане доста под наличните тарифни квоти.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА