Румъния инвестира 126 млн. евро в разширяване на пристанищата си

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Така съоръженията ще имат капацитет за увеличения трафик на стоки от Украйна

Европейската комисия одобри румънска схема за държавна помощ на стойност 126 милиона евро за подкрепа на инвестициите в пристанища, изправени пред увеличени търговски потоци след войната на Русия срещу Украйна. Мярката улеснява търговията с потоци от и към Украйна в съответствие с целите на плана за действие на ЕС “Коридори на солидарността”.

С одобрените средства дружествата, извършващи дейност в някои румънски пристанища, ще инвестират в допълнителни съоръжения за обработка или складиране за преработка на стоки, които са се отклонили от обичайните си търговски маршрути поради войната на Русия срещу Украйна и срива на преките морски експортни маршрути на Украйна. Схемата с бюджет от 126 милиона евро (около 626 милиона леи) ще продължи до 31 декември 2024 г.

В рамките на схемата помощта ще бъде под формата на безвъзмездни средства в размер до 10 милиона евро за логистични компании, осъществяващи дейност в румънски морски и вътрешни пристанища, разположени на източната граница на ЕС (Констанца, Галац, Гюргево); канала Дунав-Черно море (Поарта Алба, Мидия и Наводари); канала Сулина или в “сателитните” пристанища на Констанца (Мидия и Мангалия). Помощта не може да надвишава 10 млн. евро на бенефициер и да покрива над 65 % от допустимите разходи по проекта.

Мярката ще бъде частично финансирана чрез кохезионните фондове на ЕС и ще допринесе за функционирането на коридорите за солидарност между ЕС и Украйна, като улесни търговските потоци към и от Украйна.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА