Розопроизводителите излязоха на протест срещу ниската изкупна цена

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Розопроизводителите от Розино затвориха днес сутринта пътя към София и се събраха спонтанно на протест в центъра на селото, заради ниската изкупна цена на гюловия цвят. До крайната мярка се е стигнало след като в 8.30 часа фирмите-изкупвачи са обиколили полетата и са обявили нова изкупна цена – 2.20 лева за килограм, съобщи за Агрозона кметът на селото Ангел Шаламанов. Досега от началото на кампанията суровината се изкупуваше по 2.50 лева за килограм, което също е доста ниска стойност спрямо миналата година, когато цветът вървеше по 4-4.50 лв./кг.

Хората са изсипали на пътя набраната от сутринта продукция, за да дадат ясен знак, че не са съгласни с картела между изкупвачите, за който производителите имат подозрение. “Работим само за берачите.”, оплакват се хората от селото, които имат розови градини. На работниците се плаща по 1 лв. за всеки набран килограм цвят, а в останалите левче и половина трудно се побират разходите за обработка, торове и гориво. От 5 000 жители в Розино, 3 000 са пряко ангажирани с производството на рози, а останалата част от населението се включват като берачи. За утре отново са насрочени протестни действия на розопроизводители от Карловската долина, които ще се проведат на пътя Карлово-Пловдив край Баня и на Подбалканския път на разклона за Куртово преди Калофер. Розопроизводителите ще блокират пътищата заради ниската изкупна цена на розите и както за ограничените количества суровина, която преработвателите изкупуват.

Очаква се утре министърът на земеделието Румен Порожанов да посети Карлово, за да се срещне с представители на розопроизводителите от региона, съобщи още Шаламанов. Междувременно стана ясно, че кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов е разговарял по телефона с министър Порожанов за проблемите на розопроизводителите.

Снимка Кметство Розино

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама