Родната селекция семена отново излиза на пазара

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

В Института по растителни генетични ресурси в Садово могат да предложат качествен посевен материал

„Българските сортове пшеница, резултат на родната селекция,  в момента са подложени на сериозна инвазия от страна на вносните”, казва доц. д-р Златина Ур, ръководител на отдел „Селекционно-генетичен и сортоподдържане” в Института по растителни генетични ресурси “К. Малков”- Садово. „В страната навлизат сортове от западната селекция – френски, австрийски и други, които привличат българските стопани с различни бонуси, но дали тези сортове са адаптирани към нашите условия?”, коментира още доц. Ур. Според специалиста, метеорологичните условия в страната, особено през настоящата година показаха, че те не са достатъчно адаптирани. „Голяма част от площите в Североизточна и Югоизточна България бяха компрометирани поради липса на същинска зима, проявите на която бяха в началото на активна вегетация на културата и  изразено пролетно засушаване. Някои  фермери бяха принудени да разорат площите си с пшеница или ще претърпят сериозни икономически щети.”, допълва тя. JRC MARS Bulletin на европейската комисия предвиди по-ниски добиви в сравнение с петгодишен период назад. Специалистите от НИХМ пък отдавна алармират, че климатичните промени са вече в ход и това явление ще е все по-често срещано в нашата страна, допълва специалистът от ИРГР-Садово.

 

Родните сортове се завръщат

Това налага да се създаде нова сортова структура в стопанствата, в която място да заемат и българските сортове, категорична е доц. Златина Ур.

Родните сортове пшеница са най-подходящи за българското земеделие, казват специалистите. Качествата им са признати в световен мащаб и са по-успешни от създадените в страните-лидери в зърнопрозводството като Украйна, Русия, Турция, Португалия  и др. Тяхното основно предимство е в това, че създадени при променящите условия, характерни за България. При тези условия е провеждан селекционния процес. Той е воден първо по добив и после по технологични качества, по сухо- и студоустойчивост и устойчивост на икономически важни болести т.е те са преминали на тест поне от 10 години, обясняват от ИРГР – Садово. Въз основа на това е създадена технология за тяхното отглеждане, с която се запознава всеки стопанин, който предпочете българската селекция.  Тя е съобразена със сортова им специфика. Последни сортове на ИРГР-Садово са както с висок потенциал на продуктивност, така и с доказана устойчивост, коментира доц. Златина Ур.

 

Новите попълнения

Сред новите разработки е сортът „Николай”, който има добра устойчивост на полягане и уронване и има висока устойчивост на ръжди, сортът „Никибо” пък е ран и се характеризира със средна устойчивост на ръжда, и толератнтост към брашнеста мана. „Гизда” е сорт, който е пластичен и не е взискателен към условията на отглеждане. За пет години от него  е получен с 16% по-висок добив на зърно от това на стандарта сорт Садово 1, казва специалистът от Института в Садово. „Гинра” съчетава висока продуктивност и устойчивост на болести, подходящ е за отглеждане в цялата страна при балансирано хранене. Заради уникалните си свойства сортът „Надита” пък може да намали себестойността на продукцията и така да доведе до по-добри икономически резултати за фермерите. Най-важното иновативно предимство на сорт „Сашец” е съчетанието на високо качество и добър потенциал за добив, както  и ефективното използване на азота за формиране на единица продукция, което води до добри добиви и високи икономически резултати, допълва доц. Златина Ур.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА