Оказва се, че всяка порция от вкусното ястие остава по над 11 г въглероден отпечатък
Родната мусака се оказа най-замърсяващото околната среда европейско ястие, става ясно от изследване на британското издание Uswitch за въглеродният отпечатък, който оставят най-известните манджи на Стария континент. Според класацията, на първо място е българската мусака, която за приготвянето си оставя отпечатък от над 11 г въглеродни емисии. На второ място е белгийският гювеч, който се приготвя с телешко месо и отпечатва 10,8 г въглеродни емисии. Трети в класацията е немският гулаш. Той има подобна стойност на отпадъци, които замърсяват атмосферата на планетата.
В класацията в топ 10 на най-замърсяващите атмосферата ястия са наредени още португалско ястие, латвийско, финландско блюдо, британските риба с картофи, ирландска манджа и испанско блюдо.
Според изследването използването на картофи в мусаката може да произведе над 47 г въглерод, а добавянето на килограм говеждо месо, нужно за рецептата, ще осигури още над 43 г отпечатък. Според сметките, това ястие е еквивалентно на шофиране на близо 50 км, казват от британската медия, чийто автори нямат явно никаква представа колко кайма се слага в мусаката, нито колко страни на Балканите имат претенции за нейна родина. Освен това у нас се използва най-много свинско месо и в това отношение мусаката не прави изключение.
Интересното е, че всички ястия, за които са направени изчисления, включват говеждо месо. Спорът по отношение на замърсяванията с газ, който се продуцира от животните, е стар. За намаляването на вредните емисии вече се разработват специални диети и фуражи за животните, които ще намалят именно този ефект.