Рибарите се стягат за Никулден по стар стил

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Сезонът за рибарите беше добър и напълни фризери с чернокоп, сафрид, паламуд. По стар стил обаче морските хора се стягат да отпразнуват Никулден – на 19 декември.

Вече все по-малко ентусиасти влизат за риба. Времето не е подходящо, а и морето не дава толкова много. Излиза кефал или попчета, и то инцидентно, информира “Черно море”.

Край Варна и изобщо по Черноморието често рибарите прибягват и до друга основна дейност – варенето на ракия.

Мнозина са инвестирали спечелените от риба пари в грозде и други плодове. Джибрите „завряха“ и вече са готови за варене. И както мнозина българи, рибарите също се нареждат по казаните.

Консервирането на риба също е важно занимание. Веяният паламуд е от вкуснотиите, които се появиха за Никулден на 6 декември. Рецепти има „бол“, правилно маринованите морски дарове ни радват цяла година.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА