Режим “хвани- пусни” за маловодните водоеми предлагат риболовните организации

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Три от най- големите организации за риболовците в България- НЛРС-СЛРБ, Българската федерация по риболовни спортове и Централната рибноопазваща организация, предлагат въвеждането на временен режим за риболов „хвани пусни“ във водоемите, които се намират на критичния минимум от обема си.

В момента, значителна част от язовирите в страната са спаднали до критично ниво. Такива са данните за язовирите „Жребчево“, „Ястребино“, „Тича“ и други.

Във връзка с това, трите организации са взели решение да отправят предложение към Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) да се въведе режим „хвани пусни“ на всеки водоем с критично ниво, като допълнително да бъде засилен и контролът, като по този начин ще бъдат опазени рибните запаси.

Призовават се и самите риболовци да осмислят много добре принципа „хвани и пусни” и да си дадат сметка, че рибата е повече техен съперник, отколкото храна за пържене, коментират от НЛРС-СЛРБ.

В последните дни национални медии обърнаха сериозно внимание на маловодието. Бяха излъчени телевизионни репортажи за източването на яз. „Жребчево“, както и от яз. „Ястребино”, където огромната част от чашата на язовира е суха. Риболовните организации декларират, че ще сезират медиите за всеки подобен проблем, възникнал на други водоеми у нас.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА