Рекордно високо производство на плодове и зеленчуци в Турция

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

През тази година производството на плодове и зеленчуци в Турция достигна рекордно високо ниво. Реколтата от зеленчуци възлиза на 30 млн. тона, а тази на плодове достигна 18,9 млн. тона. Данните оповести Шемси Байрактар, председател на Турския съюз на селскостопанските камари, цитиран от Fortune Türkiye.

„Продукцията на зеленчуци се увеличава от 2010 г. насам. От 27,2 млн. тона през 2008 г. тя достигна 29,6 млн. тона през 2015 г. Досега най-добрата ни година бе 2013 г., когато реализирахме реколта от 18,2 млн. тона плодове.“, каза той.

Най-голямото увеличение в сравнение с 2015 г. е при производството на броколи (с 17.7 %), чесън (с 13.1 %) тиквички (с 11.6 %) и лук (с 11.5%). При плодовете най-значително увеличение има при ябълките (с 13.7 %) и черешите (с 11.9 %).

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА