През тази година производството на плодове и зеленчуци в Турция достигна рекордно високо ниво. Реколтата от зеленчуци възлиза на 30 млн. тона, а тази на плодове достигна 18,9 млн. тона. Данните оповести Шемси Байрактар, председател на Турския съюз на селскостопанските камари, цитиран от Fortune Türkiye.
„Продукцията на зеленчуци се увеличава от 2010 г. насам. От 27,2 млн. тона през 2008 г. тя достигна 29,6 млн. тона през 2015 г. Досега най-добрата ни година бе 2013 г., когато реализирахме реколта от 18,2 млн. тона плодове.“, каза той.
Най-голямото увеличение в сравнение с 2015 г. е при производството на броколи (с 17.7 %), чесън (с 13.1 %) тиквички (с 11.6 %) и лук (с 11.5%). При плодовете най-значително увеличение има при ябълките (с 13.7 %) и черешите (с 11.9 %).