Регистрираха спад с 47% в продажбите на антибиотици за животни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Годишните продажби на антибиотици в ЕС, Швейцария и Обединеното кралство са намалели почти наполовина за десет години, от 2011 до 2021 г.

Спад от 47% в продажбата на ветеринарни антимикробни средства отчитат в годишния доклад на Европейската агенция по лекарствата (EMA) относно Европейското наблюдение на потреблението на ветеринарни антимикробни средства (ESVAC). Това е важна новина и демонстрира ясно разбиране на значението на доброто управление на антибиотиците от животновъдния сектор. Въпреки това, последното проучване на Евробарометър относно антимикробната резистентност рисува доста тревожна картина на разбирането на широката общественост за това признато глобално предизвикателство за здравето, съобщава Euromeatnews.

Например, според данните на Евробарометър, почти трима от всеки петима европейци не знаят за забраната на ЕС за антибиотици за насърчаване на растежа на селскостопанските животни. Резултатите от проучването на Евробарометър са много тревожни, защото показват, че все още има огромна липса на информираност по темата. Само 1 от 2 анкетирани са знаели, че антибиотиците са неефективни срещу вируси, а само 3 от 10 европейци са знаели, че ненужната употреба на антибиотици ги прави неефективни, увеличавайки риска от антибиотична резистентност.

Поради тази причина е важно да се повиши осведомеността относно подходящата употреба на антибиотици и необходимостта от справяне с антимикробната резистентност чрез подхода One Health, като се признават взаимовръзките между човешкото здраве, здравето на животните и околната среда. По-рано тази година бяха въведени нови правила на ЕС, за да се гарантира, че антимикробните средства, които са от решаващо значение за хуманната медицина, остават ефективни, като се забранява използването им във ветеринарната медицина.

Според данни на EMA от 2011 г. насам 25-те европейски страни, разгледани от доклада, са намалили значително общите продажби на ветеринарни антибиотици при животни. За целия период 2011-2021 г. се наблюдава спад от 47%, достигайки най-ниската отчетена стойност, а някои големи пазари за производство на животни са намалели с над 50%.

По отношение на най-добрите практики за осигуряване на прозрачност, през 2019 г. Италия внедри система за цифрово проследяване на ветеринарни лекарства с реални данни от ферми. Това е „важна стъпка към разработването на адекватна програма за антимикробно управление“, пише EMA. Агенцията на ЕС посочи, че „данните показват напредък към постигане на целите“ на Националния план срещу антибиотичната резистентност, приет през 2017 г.

Освен това Обединеното кралство е брилянтен пример за непрекъсната работа за подобряване на отговорната употреба на антибиотици, постигайки значително намаляване на употребата им в секторите на животновъдството. Както се подчертава в доклад на FAO, ключовете към успеха включват развитието на силни взаимоотношения между производители, ветеринарни лекари и правителството, определяне на цели, ръководено от индустрията, междусекторно обучение и споделяне на опит. Това изгради колективно чувство за собственост и отговорност, което доведе до ефективна промяна на поведението за подобрено управление.

Този доклад на ESVAC включва за първи път информация относно напредъка към целта на стратегията на Европейската комисия „От фермата до трапезата“ за намаляване на продажбата на антимикробни средства за селскостопански животни и аквакултури в ЕС. Само за три години, между 2018 г. и 2021 г., 27-те държави-членки на ЕС постигнаха 18% намаление, приблизително една трета от целта за 50% намаление, определена за 2030 г.

EMA стартира проекта ESVAC през септември 2009 г. и всички участващи страни доброволно предоставиха информация за продажбите на ветеринарни антимикробни средства.

Съгласно Регламент (ЕС) 2019/6 докладването на данни за продажбите и употребата на антимикробни средства при животни ще стане правно задължение за държавите-членки на ЕС и Агенцията. Новите изисквания ще се прилагат за данните от 2023 г. нататък.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements