Разходите на домакинствата за храни през първото тримесечие на 2024 г. – почти 30%

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

С 18% нараства общият разход средно на човек от домакинството спрямо 2023 г.

Българинът яде все повече месо, плодове и зеленчуци и употребява по-малко хляб, тестени изделия и олио – това сочат данните от наблюдението на Националния статистически институт за потреблението на основни храни през първото тримесечие на годината.

Общият разход средно на човек от домакинството за този период е малко над 2500 лева или с близо 18% повече в сравнение с първото тримесечие на миналата година, предаде БНР.

Данните на статистиката сочат още, че тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2024 година е 2840 лева и нараства с почти 19 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година.
Традиционно в структурата му най- висок относителен дял има доходът от работна заплата – над 56%, следван от доходите от пенсии и от самостоятелна заетост.
При разходите е най-голям делът на храните и безалкохолните напитки – почти 30%, следвани от разходите за жилище, данъци, осигуровки и транспорт.
В сравнение с първото тримесечие на миналата година се отчита най-голям ръст в консумацията на зеленчуци – с почти 1 кг до над 14 кг на човек, както и на месото – от малко над 9 до 10 килограма.
Най-голямо намаление има в потреблението на хляб и тестени изделия –  от 18,5 кг до 18 кг, както и на олио, чиято консумация пада до 2,5 литра на човек.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама