Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи ръст с 28.1 % за 2018 г., спрямо предходната 2017 г, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на първия семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) на тема: „Интегрирана растителна защита в оранжериите“, който се проведе в Пловдив. Количеството произведени оранжерийни зеленчуци през 2018 г. е в размер на 130,9 хил. тона. Заместник-министър Кръстева съобщи, че към момента общата оранжерийна площ в страната е 916 ха. „Заявените площи с оранжерийно производство в кампанията по Директни плащания за 2019 г. са в размер на 765 ха, а през 2015 г. те са били 588 ха“, допълни тя. Оранжерийното производство дава възможност за по-продължително, устойчиво и ритмично снабдяване на пазара с прясна продукция, категорична бе заместник-министърът.
Вергиния Кръстева запозна присъстващите и с хода на дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г, съобщават още от аграрното министерство. Тя поясни, че до края на годината трябва да бъдат готови трите SWOT анализа. „Единият вече беше представен и скоро ще бъде финализиран. В началото на декември планираме представяне на SWOT анализа за околна среда и климат, който се изготвя от Аграрния университет в Пловдив“, каза още Кръстева. Тя поясни, че в дебата заедно с бранша трябва да бъдат вземани правилните решения за модерно, конкурентноспособно и устойчиво земеделие.