Първият истински сорт червен спанак в света, е разработен и пуснат от Службата за земеделски изследвания в САЩ
Спанакът винаги е бил известен като зелен листен зеленчук. Има други листни зеленчуци, които често биват определяни за червен спанак, но те всъщност са червенолистните амаранти, а не истински спанак.
„Истински червен спанак ще донесе вълнение на пазара и може да помогне за привличането на хората към този зеленчук. Той може да се използва както свеж, така и консервиран“ – споделя изследователя на ARS Бейкан Моу, който разработва новия сорт, цитиран от freshplaza.com.
Спанакът е един от най-желаните листни зеленчуци с високи нива на бета-каротин (провитамин А), лутеин, фолат, витамин С, калций, желязо, фосфор и калий. Червеният цвят при него идва от бетацианина. Това е мощен антиоксидант, за който е доказано, че значително намалява оксидативния стрес при пациенти и дори може да помогне за предотвратяване на хронични патологии, възпаления и рак, според научната литература. Антиоксидантният капацитет е с 42–53 на сто по-висок от останалите сортове спанак в пет теста, проведени за три години. „Спанакът е истинска „супер храна“, споделя Моу.
ARS кандидатства за сертификат за защита на сортовете червени растения, а агенцията търси партньор за лицензиране на производството на семена за пазара. “В крайна сметка потребителите ще се възползват от това да имат достъп до нови зеленчукови продукти, които са интересни и полезни за тях”, добави експертът.