Прожекция на „Глобалната ферма“ и дискусия за малките производители откриват „Зелени дни 2016“

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

С прожекция на документалния филм „Глобалната ферма“ започва предварителната програма на фестивала-изложение „Зелени дни“. Филмът ще се прожектира тази вечер в „Дом на киното“ на ул. „Екзарх Йосиф“ №37 от 20,30 ч. в контекста на един от основните акценти на форума тази година – БЪЛГАРСКОТО СЕЛО с любезното съдействие на Nu Boyana Film Studios. След края на продукцията е предвидена дискусия за перспективите пред родните производители на селскостопанска продукция. В дискусията ще участват представители на Фермерски пазари „Хранкооп“, проект „За Балкана и хората“ и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

„Глобалната ферма“ представя красотата на българската природа. Усмихнатата американка Кортни Гера от Лос Анжелис, Калифорния, се среща с родни фермери и производители, които продължават природосъобразните традиции за производство на продуктите си. Разказите на героите разкриват колко много усилия са необходими ежедневно за създаване на чиста храна и продукти. Често героите остават без друга подкрепа освен дълбоката си лична мотивация да съхранят наследството и традициите за екологично производство. Филмът поставя все по-актуалния въпрос дали цената на индустриалното производство на храни не е доста по-висока от това, което плащаме. С чаровното си излъчване Кортни показва различна гледна точка към българската действителност – една чужденка в Страната на розите. Билетът за прожекцията е 3 лв като може да бъде купен от касата на „Дом на киното“ или онлайн тук:

 Утре темата за българското село продължава с дискусионния форум „Посока българското село“ в Клуб на пътешественика (ул. „Сердика“ 19). Акцент в дискусиите ще е възраждащият се интерес на все повече млади хора към живота в малки населени места след масовото обезлюдяване и упадък на селата след 1989 г. В рамките на два часа присъстващите ще споделят опита и идеите си от живота си на село и какво ги е запалило да потърсят ново място под слънцето. Възможностите за професионално развитие на село в България, ще представят няколко експерти, посочват организаторите. Входът е свободен.

Самият фестивал “Зелени дни” започва на 30-и септември и ще продължи до 2-и октомври в Градската градина (около мястото на бившия мавзолей).  Посетителите могат да се срещнат с  производители и дистрибутори на натурални и био продукти, да се запознаят с малко познати туристически дестинации и български производители, избрали да произвеждат чиста храна, и поставили в основата на своята дейност здравето и качеството. Своята дейност ще представят и представители на мрежата „Зелена къща“ и алтернативния туризъм, магазини за планинска и къмпинг екипировка, граждански инициативи и природозащитни организации.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА