Промяна в ПМС № 70: До 14 дни от предаването на стоката търговецът ще се разплаща с производителя

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Търговец, закупил продукти от производител, трябва да ги заплати до 14 дни от предаването на стоката и след представяне и приемане от страна на търговеца на съответната фактура за доставка. Това предвижда обнародваното днес в Държавен вестник Постановление № 118, с което се изменя и допълва Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 г. за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България, във веригите от магазини, представляващи търговски обект.

Изисквания за производство

В документа се посочва, че в търговските обекти ще се предлагат мляко и млечни продукти, които са произведени от 100 % сурово мляко, добито от животни, отглеждани в животновъдни обекти, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност. При производството на кисело мляко е допустимо спазване на изискванията, заложени в утвърдената от производителя технологична документация, относно допълнителните суровини.

Изискванията за производство се прилагат за кисело мляко и йогурт, включително айрян и млечнокисели напитки, с изключение на плодови, ароматизирани с ядки или концентрирани млечнокисели продукти, напитки и млечни десерти; заквасена сметана; пастьоризирано прясно мляко (ниско- и високотемпературно и UHT) с изключение на биосертифицирано UHT; бели саламурени сирена (включително вакуум опаковани); цедено мляко, катък; кашкавал; извара; кефир.

Млечните продукти без аналог остават по щандовете на магазините

Целта на направените изменения и допълнения е да се прецизират текстовете на постановлението и да се осигури възможност да се подкрепят български фермери, като същевременно се гарантира изкупуването на българско сурово мляко, без да се допусне продукти, които нямат аналог и не се произвеждат в България да бъдат свалени от продажба и да не присъстват в магазините.

Размерът на заетата площ за излагане на всеки един от продуктите, сумиран с площта за излагане на съответния продукт, произведен от регионални производители, следва да заема не по-малко от 90 на сто от цялата площ за излагане, отредена за този вид продукт в търговски обект.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements