Променят Закона за горите в услуга на дърводобива, преработватели се оплакват от недостиг на суровина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Подготвят отмяна на забраната за сечи в стогодишните гори

„В момента се работи по Наредба 8 за сечите, като предложения за промени могат да се подават до края на месеца“, информира заместник-министър инж. Валентин Чамбов по време на среща с дървопреработватели. Той поясни, че се подготвят и изменения в Закона за горите, като уточни, че на по-късен етап ще станат ясни промените, които се правят с цел те да подкрепят дърводобива и преработката на дървесина.

„Имаме добро партньорство и комуникация с Народното събрание и се надяваме да защитим интереса на бранша и лесовъдската гилдия“, уточни инж. Чамбов.  

Тема на дискусията бе и заповедта, ограничаваща до 30% сечите в стогодишните гори. Инж. Чамбов обясни, че има доклад на министерството, в който са включени и становища от научните среди за отпадане на заповедта. „Тази позиция се подкрепя и от министъра на земеделието, но към момента тя все още не е отменена, тъй като дейностите в посока нейното отпадане все още продължават“, разясни аграрният заместник-министър.

Участниците поставиха въпрос за внесените предложения за изменение на Закона за водите, които засягат и дейности в горския сектор. Според тях заложените изменения не са в полза за стопанисването на горите и няма да допринесе за подобряването на експлоатацията на санитарно-охранителните зони. Делегатите в кръглата маса приеха декларация с позиция относно заложените изменения и тя ще бъде изпратена до Комисията по околна среда и водите и Комисията по земеделието, храните и горите, както и до всички парламентарно представени политически сили.

Представителите на бизнеса подчертаха, че нейното действие затруднява работата им и пречи на развитието на сектора. Те представиха и други основни трудности, които срещат в дейността си. Според тях сред водещите е липсата на суровина, което води до намаляване или временно спиране на работата и съкращаване на персонал. Липсата на кадри и дългосрочно планиране също са сред перипетиите, които срещат всеки ден. Едно от основните им искания е отпадане на ограниченията за добив на дървесина и гарантиране на сигурността на доставките на суровина.

По време на срещата бяха представени и т. нар. горски мерки, включени в Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА