Единствено ръст отбелязват картофите и краставиците в оранжерии
През стопанската 2020 г. основните площи, използвани за производство на зеленчуци в земеделските стопанства, са 36.5 хил. ха, което е с 9% по-малко от предходната година, съобщават от земеделското министерство в обобщен анализ. Откритите площи, засадени със зеленчуци, са 35.6 хил. ха, от които са реколтирани 33.7 хил. ха. Оранжериите са с площ 898 ха, като са използвани 1.16 пъти за производство на зеленчуци, показва статистиката. Продукцията от зеленчуци – реколта’2020, е в размер на 651.6 хил. тона, като от тях 92.6 хил. тона са оранжерийно производство. Най-голямо е производството на картофи – 192.3 хил. тона, домати – 115.8 хил. тона, дини – 87.3 хил. тона и пипер – 51.0 хил. тона. Производството на култивирани гъби е 1 263 тона.
Данните показват, че при доматите има сериозно намаление на производството – с над 20% до 115 790 тона, докато година по-рано размерът е бил 145 011 тона.
При краставиците и корнишоните спадът е с около 23% до 53 636 тона, а при зелето спадът е още по-голям – над 30% до 32 066 тона, показва статистиката.
При оранжерийното производство на зеленчуци също се отбелязва намаление. Най-голямо – над 45% спад регистрира пиперът, като количествата, произведени през 2020 г са малко над 3,6 хил. тона, докато през 2019 г те ща били 6,7 хил. тона. Ръст има единствено при краставиците, но той е минимален – 1,3%, като произведените количества достигат 41 850 тона, или с 500 тона повече на годишна база.