Спадът възлиза на 3,7%, като Франция отчита най-големия дял в производството
През първото тримесечие на 2022 г. ЕС произведе общо 97 000 тона овче месо, което е спад от 3,7% в сравнение със същия период на годината. Ирландия и Гърция са единствените ключови производители в региона, които са увеличили производството на месо в сравнение с преди година, произвеждайки съответно 16 000 тона и 11 000 тона. В същото време във Франция е отчетен най-големият спад, произвеждайки почти 2000 г. по-малко овче месо през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с предходната година.
Общото клане на овце в ЕС за първото тримесечие възлиза на 6,5 милиона глави, което е спад от 7,5% спрямо същия период на годината. Отново Ирландия и Гърция са единствените ключови производители, които увеличават клането спрямо предишната година, като Италия, Испания и Франция отбелязват спад.
Спадът в клането е основният двигател за намаленото производство на овче и агнешко месо през 2022 г. в сравнение с 2021 г. и следва настроенията в краткосрочната перспектива на ЕС, която прогнозира производството в края на годината да има с 2% по-малко стадо.
Очаква се глобална доставка на овчето месо за нарастване на тази година, тъй като много страни ще предоставят повече от този продукт на пазара. Това е явлението в резултата в последния доклад, публикуван от Hybu Cig Cyru – Meat Promotion Wales (HCC). Докладът разглежда фактори за търсенето и предлагането на някои от ключовите региони за производство на говеждо и овче месо в света, включително Обединеното кралство, съюз, Нова Зеландия, Австралия, САЩ и Бразилия.