Производството на агнешко месо в ЕС спадна през първото тримесечие на 2022 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Спадът възлиза на 3,7%, като Франция отчита най-големия дял в производството

През първото тримесечие на 2022 г. ЕС произведе общо 97 000 тона овче месо, което е спад от 3,7% в сравнение със същия период на годината. Ирландия и Гърция са единствените ключови производители в региона, които са увеличили производството на месо в сравнение с преди година, произвеждайки съответно 16 000 тона и 11 000 тона. В същото време във Франция е отчетен най-големият спад, произвеждайки почти 2000 г. по-малко овче месо през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с предходната година.
Общото клане на овце в ЕС за първото тримесечие възлиза на 6,5 милиона глави, което е спад от 7,5% спрямо същия период на годината. Отново Ирландия и Гърция са единствените ключови производители, които увеличават клането спрямо предишната година, като Италия, Испания и Франция отбелязват спад.

Спадът в клането е основният двигател за намаленото производство на овче и агнешко месо през 2022 г. в сравнение с 2021 г. и следва настроенията в краткосрочната перспектива на ЕС, която прогнозира производството в края на годината да има с 2% по-малко стадо.

Очаква се глобална доставка на овчето месо за нарастване на тази година, тъй като много страни ще предоставят повече от този продукт на пазара. Това е явлението в резултата в последния доклад, публикуван от Hybu Cig Cyru – Meat Promotion Wales (HCC). Докладът разглежда фактори за търсенето и предлагането на някои от ключовите региони за производство на говеждо и овче месо в света, включително Обединеното кралство, съюз, Нова Зеландия, Австралия, САЩ и Бразилия.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА