Производители: Площите с малини намаляват, добивите – под средните

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

През тази година интересът към пресния пазар е бил засилен

С около 2000 дка са намалели площите с малини през 2022 г, съобщи за Агрозона Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я). „Има хора, които във връзка с по-скъпите цени на торовете и ниските добиви, разораха насажденията с малини. Има и такива насаждения, които загинаха от големите суши през 2020-2021 г. и не можаха да се възстановят и единственото решение беше те да бъдат унищожени. Тези площи вероятно ще бъдат оставени да починат 1-2 години или с бързи култивационни мерки да се възстановят и да се засадят с нови сортове, по-свежи като генетичен посадъчен материал и по-нови като сортова листа“, допълни още Петков.

През 2022 г. климатът у нас е бил сред основните пречки за постигане на оптимални условия за насажденията от малини. „Тази година беше много променлива и динамична. В някои райони на България имаше по-благоприятни условия за малините, при други бяха малко по-неблагоприятни от климатична гледна точка, но като цяло имаме по-голяма популярност и оттам по-добри цени на пресния пазар на малината, по-голямо присъствие на български малини и ягодоплодни в супермаркетите“, коментира Петков.

Средният добив от малиновите насаждения през тази година също се е повлиял от климата и състоянието на насажденията. Той е достигнал 470 кг, което е под обявените от земеделското министерство за средни количества от декар 660 кг, коментира още председателят на БАМ-Я.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама